Много хора обичат бира, но се отказват от нея, защото смятат, че ще навреди на здравето им. Учените обаче твърдят точно обратното, като не забравят да напомнят, че най-важна е мярката.

Предлагаме ви 10 причини да вдигнете наздравица с халба пенлива бира:

1. Бирата удължава живота

Изследователи от компанията Virginia Tech доказаха, че при хората, които редовно пият бира в умерени количества, с 19% е по-нисък рискът от преждевременна смърт. Освен това бирата подмладява клетките на кръвоносните съдове, тъй като ускорява определени обменни процеси в организма.

2. Помага да отслабнем

Отдавна е разпространен митът, че от бирата се пълнее. Професорът от Лондонския кралски колеж Тим Спектър обаче твърди обратното. Според него светлото пиво е източник на хранителни вещества за полезните бактерии в стомашно-чревния тракт, които правят дейността му по-ефективна. Бирата активизира отделянето на стомашен сок, което стимулира храносмилането.

3. Помага в битката с рака

До този извод са стигнали учени от японския Национален институт по радиология. Те откриха в хмела веществото ксантохумол – флавоноид, който потиска канцерогенните ферменти.

4. Гарантира нормалната дейност на мозъка

Учени от Великобритания доказаха, че жените, които пият по една чаша бира на ден, по-рядко страдат от когнитивни проблеми, свързани със стареенето.

5. „Биреният“ корем не е от… бирата

Изследване, проведено от фонда UCL, се опита да докаже връзката между количеството изпита бира и обиколката на талията. Експертите не можаха да открият нито едно доказателство в полза на това твърдение.

6. Спасява от камъни в бъбреците

Хората, които пият бира в умерени количества, с 41% по-рядко страдат от камъни в бъбреците. До този извод стигнаха американски изследователи, които публикуваха резултатите от проучването си в списание Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

7. Съдържа по-малко калории от портокаловия сок

По съдържание на калий, магнезий, фосфор, желязо, мед и цинк бирата не се различава от портокаловия сок, който се смята за символ на здравословния начин на живот. В бирата обаче има по-малко калории. Наскоро компанията Guinness публикува статистически данни, които убедително доказват, че дори тъмните видове пиво имат по-малко калории не само от портокаловия сок, а и от обезмасленото мляко.

8. Хмелът предпазва от болестта на Алцхаймер

Според последни изследвания ксантохумолът, за който споменахме по-горе, предпазва мозъка от възрастови дегенеративни проблеми като болестта на Алцхаймер или на Паркинсон.

9. Зарежда организма с витамини

„Ако внимателно анализирате химическия състав на качественото пиво, ще бъдете изумени от количеството на витамини, които тя съдържа“, твърдят австрийски учени. В бирата има много от витамините В1 и В2 и те са във форма, която много добре се усвоява от организма. Един литър бира обезпечава от 40 до 60% от дневната потребност от тиамин (витамин В1) и рибофлавин (витамин В2). Пивото е богато на аскорбинова киселина. Необходимата на организма ни дневна доза от витамин С може да си набавим от един литър бира. А за удовлетворяване на потребността от ниацин (витамин В3), както и от фолиева киселини е достатъчна само половин чаша.

10. Укрепва костите

Бирата помага да се съхрани плътността на костите и еластичността на ставите, защото съдържа силиций във форма, която лесно се усвоява от организма. Това твърдят учени, които публикуваха резултатите от проведено от тях изследване в списание Journal of the Science of Food and Agriculture.

Сподели във Facebook