Здраве

14 Ноември 2017

4148

Животът днес

Според статистиката всеки десети жител на Земята е жертва на панически атаки. И често хората мислят, че страдат от сериозно заболяване. Така ли е в действителност? Да дадем думата на специалистите.

Те съветват преди да започнем битката с паническите атаки, да опознаем врага. А той се изразява в пристъпи на тревога и страх, съчетани с различни вегетативни симптоми (тахикардия, треперене, разстройство, световъртеж, главоболие и т.н.).

Първото, което трябва да направи човек, сблъскал се с този проблем, е да си направи медицинско изследване, защото понякога се случва именно физическото здраве да стане причина за паническите атаки. В повечето случаи обаче лекарите не откриват нищо и вдигат рамене, прехвърляйки проблема на нервите. И те наистина са прави. Най-често причините за появата на паническите атаки се крие в подсъзнанието. Това може да бъдат душевна травма, прекарана в детството или по-късно, продължителният стрес в работата, в личния живот и много други.

Така или иначе само пациентът или опитният психотерапевт могат да определят истинската причина за възникването на паническите атаки.

Специалистите обаче препоръчват няколко начина, които ще помогнат да се избегне тревожното и изключително неприятно състояние: 

Дишайте дълбоко

Звучи странно, но повечето хора не умеят да дишат правилно. Ако сте от „паникьорите“, то най-вероятно и вие не го умеете. Под „правилно“ се разбира дишане с диафрагмата, а не с гърдите. По време на паническа атака вземете дишането си под контрол – правете равномерни дълбоки вдишвания. Със сигурност ще ви се иска да дишате бързо и повърхностно, но опитайте се вдишванията да бъдат около три секунди, удължете и издишванията. Дихателната гимнастика е най-ефективното оръжие в битката с паническите атаки.

Вземете се в ръце

Това не е лесно да се направи, но трябва да се научите да се взимате в ръце. Кажете си: „Аз си направих медицински изследвания и с физическото ми здраве всичко е наред“ и от нищо не се страхувайте. По време на възникване на пристъпа не изпускайте от главата си тази мисъл. Запомнете: от панически атаки никой не е умрял, те са се случвали с милиони души по-рано, случват се и сега. Вие няма да загубите контрол над себе си, няма да припаднете и още повече – няма да умрете. Да, изпитвате неприятни усещания, но те скоро ще изчезнат. Повтаряйте си, че всичко ще бъде наред (действително и така ще стане) и тогава паниката ще отстъпи. Въобще, престанете да се боите от атаките и се отнасяйте към тях като към нещо обикновено.

Разсейвайте се

По време на паническа атака се постарайте да не се концентрирате върху това, което става с вас. Отвличайте вниманието си с каквото искате – бройте стълбовете, птиците, включете си игра на смартфона… Много помага общуването. Говорете с близки, приятели, колеги, ако не са наблизо, обадете се на някого.

Не се спасявайте с бягство

Хора, страдащи от панически атаки, често избягват места или ситуации, в които са получили първия пристъп. Подсъзнанието им свързва негативните усещания с конкретна локация или ситуация. Изяснете си веднъж завинаги, че обстоятелствата и местата нямат нищо общо. Няма да е лесно, но престанете да избягвате „лошите“ места. Ако панически се боите от автобуса (по-точно от атаката, която ви е сполетяла в автобуса), то направете всичко възможно, за да изминете поне една спирка. Всеки път, когато успявате да превъзмогнете себе си, вие отбелязвате победа над паническите атаки и все по-лесно ще ги преживявате. Скоро ще престанете да им обръщате внимание, докато съвсем изчезнат.

Вземайте природни успокоителни средства

Като допълнително оръжие срещу атаките може да приемате успокоителни. Не става въпрос за антидепресанти или други сериозни препарати, които се употребяват само по лекарско предписание, а за природни успокоителни. В аптеката ще ви предложат различни билкови екстракти, които действат много ефективно.

Откажете се от вредните навици

Пушенето и алкохолът безспорно оказват негативно влияние върху здравето и психиката ви, както и върху паническите атаки. Те могат да бъдат добър повод съвсем да се откажете от вредните навици.

Временно забравете за кафето и чая

Всички знаят, че напитки като кафето и чая съдържат кофеин. Той стимулира дейността на сърдечносъдовата система. Не ви трябва по време на паническа атака допълнително да предизвиквате и натоварвате организма си.

Заемете се с физическото си здраве

Ако не ви е противопоказно физическото натоварване, то сега е моментът за него. Не е нужно веднага да започнете да бягате или да вдигате тежести във фитнеса. Като за начало сутрешната гимнастика е достатъчна. Увеличавайте постепенно натоварването, укрепвайки организма си. Задължително поне три-четири пъти в седмицата се разхождайте на чист въздух. Помага и правилното хранене.

Не забравяйте за медитацията

Много специалисти, а и хората, получаващи панически атаки, знаят колко ефективни са различните техники за медитация. Те позволяват да се постигне висока концентрация и да се подобри самообладанието, което ще „убие“ вашия вътрешен страх и ще ви помогне лесно да се справите с атаките.

Подредете мислите си

Опитайте се да разберете каква е причината за появата на паническите атаки. Възможно е да сте преживели смъртта на близък човек, да сте се разделили с партньора си, да сте имали неприятности в работата. А проблемът може и да е друг. Ако установите причината, опитайте се да намерите решение, да я превъзмогнете, отстраните или просто я подминете и продължете напред.

Обърнете се към психотерапевт

Ако не можете сами да се справите с атаките, обърнете се към психотерапевт. Това е специалистът, който може да ви помогне. Почти сигурно е, че той ще ви излекува, без да се стига до медикаменти.

Най-важното, което трябва да запомните е, че не бива да се страхувате от паническите атаки, защото те не се случват внезапно и когато им се иска, а когато вие им разрешите, когато потиснатите емоции излязат навън. Не е лесно да се обуздаят атаките, но усилията си заслужават, защото когато се освободите от страха, ще разберете, че животът е прекрасен и вие напразно сте се бояли от самите себе си.



 

 

Сподели във Facebook