Няма нищо по-освежаващо от една голяма чаша студена вода, но много от нас пият недостатъчно вода и лишават организма си от този жизненоважен ресурс. Ако забележите някой от следващите признаци, веднага вземете мерки, защото недостатъчният прием на вода може да причини сериозни здравословни проблеми.

1. Сухота в устата

Този синдром е достатъчно очевиден за разлика от последствията от него. Естествено е, когато имаме неприятно лепкаво усещане в устата, да потърсим някаква течност. Сладките напитки решават само временно проблема, но питейната вода смазва лигавицата в устата и гърлото и влагата се задържа по-дълго.

2. Суха кожа

Кожата е най-големият орган на тялото и тя също изисква овлажняване. Сухата кожа е един от най-ранните признаци на пълно обезводняване, което може да доведе до по-сериозни проблеми. При недостиг от вода има недостиг и от пот и организмът не се освобождава от натрупаните през деня мръсотия и излишни мазнини. Най-простият начин да се предотврати това е да се пие повече вода.

3. Прекалено силна жажда

Това е различно от сухотата в устата. Всеки, който е страдал от махмурлук, знае как, след като се събуди, не може да се напие на вода. Алкохолът обезводнява силно организма и мозъкът настойчиво изпраща SOS сигнал. Послушайте тялото си — организмът знае от какво има нужда.

4. Сухота в очите

Сухите, налети с кръв очи са признак за недостатъчно потребление на вода. Без необходимото количество вода слъзните канали съхнат. Това може да навреди много на очите, особено при постоянно носене на контактни лещи.

5. Болки в ставите

80% от състава на ставите и хрущялните дискове са вода. Това е заложено от природата, за да се избегне търкането на костите при всяка крачка. При съхраняване на баланса на влагата в организма ставите могат да поемат шока от резки движения – при бягане, скачане или случайни падания.

6. Намаляване на мускулната маса

Мускулите също се състоят основно от вода. Колкото по-малко е водата в организма, толкова по-малка е мускулната маса. Пиенето на вода преди, по време и след тренировка е необходимо не само за доброто самочувствие, но и за да се намали вероятността от развитие на възпаление и болка, свързани с физическите упражнения.


7. Боледуването е по-продължително

Водата помага за постоянното изхвърляне на токсините от тялото. Органите работят като единен механизъм, за да се освободят от излишните продукти, но без вода механизмът не успява да функционира правилно. Тогава органите в обезводнения организъм започват да черпят вода от кръвта, което поражда нови проблеми.

8. Чувство за умора и сънливост

Когато при обезводняване тялото започне да черпи вода от кръвта, органите започват да страдат от недостиг на кислород. Липсата на кислород веднага причинява сънливост и умора.

9. Усещане за глад

Обезводненият организъм може да започне да изпраща сигнали за глад. Употребата на храна обаче кара организма да работи и тогава е необходима вода, за да го прочисти и зареди с енергия за всички останали процеси.

10. Проблеми с храносмилането

Вече стана дума колко важно е овлажняването на лигавицата на устата. Това се отнася и за цялата храносмилателна система. Без необходимото овлажняване количеството и плътността на стомашната лигавица намаляват, което позволява на стомашната киселина да уврежда вътрешните органи. Това може да причини киселини и стомашни разстройства.

11. Признаци на преждевременно остаряване

Количеството вода, което организмът може да поеме, намалява с възрастта. По-възрастните хора трябва съзнателно да пият повече вода. Признаците на преждевременното остаряване са по-очевидни във външния вид, но вредите от обезводняването върху вътрешните органи са по-дълготрайни. За намаляване на свързаните с това рискове е необходим адекватен прием на вода през целия живот.

12. Прочели сте статията до тази точка

Ако сте прочели тази статия до края, по-вероятно е да сте установили, че не пиете достатъчно вода. Налейте си чаша вода още сега. По-добре да се пие повече от необходимото, отколкото по-малко.

Сподели във Facebook