Недоспиването и безсънието се превърнаха в глобален проблем, което и стана причина през 2008 г. да бъде учреден Световен ден на съня.

Една трета от живота си човек прекарва в сън, но все още много хора не се замислят за неговото качество. Те редовно нарушават режима си, без да си дават сметка за последиците и за факта, че не позволяват на мозъка си да отдъхне, гонейки върхове в кариерата.

Специалистите твърдят обаче, че добрият сън не само гарантира добро здраве, а и ни прави по-красиви. Само не бива да забравяме, че не е най-важно колко, а как и кога спим.

Предлагаме ви десет тайни на „спящите красавици“:

Късна вечеря

Освен че храненето преди лягане определено оказва негативно влияние върху фигурата ни, то принуждава стомаха ни да работи цяла нощ, а той също трябва да почива. Вечеряйте не по-късно от два часа преди сън. Нека последното хранене за деня да се състои от леки продукти – плодове, зеленчуци, млечни продукти, ако не сутрин гледката в огледалото да ви разочарова.

Кога трябва спим

За нормален нощен сън са напълно достатъчни 6-7 часа. Според биологичните ни ритми най-подходящото време за спане е от 23 ч. вечерта до 5 ч. сутринта. При всички случаи не бива да сме будни между 2 ч. през нощта и 4 ч. сутринта. През това време се спи най-дълбоко и „продуктивно“. Дневният сън не се препоръчва. Особено нежелателно е да се спи преди залеза на слънцето.

Фън Шуй

Трябва да се спи с глава на север или изток, твърдят нашите предци, мотивирайки се с магнитните линии на Земята. Китайците и тяхното учение Фън Шуй препоръчват да не поставяме леглото срещу вратата и да не прекаляваме с огледалата в спалнята.

Върху какво да спим

Най-полезен е твърдият матрак. Върху меките дюшеци тялото ни неизбежно се сгъва, което предизвиква нарушения в кръвоснабдяването на гръбначния мозък и на други органи. Специалистите съветват още да избягваме големите възглавници. Ниското разположение на главата по време на сън поддържа в нормално състояние шийния отдел на гръбнака, подобрява мозъчното кръвоснабдяване, помага за коригиране на вътречерепното налягане и даже предпазва от образуване на бръчки по лицето и шията.

Голи или облечени

Спането без пижама действа отлично върху нашата кожа, позволявайки ѝ пълноценно да диша през нощта. Ако ви е студено, по-добре се завийте с още едно одеяло.

По корем или по гръб

Най-благоприятната поза по време на сън е настрани. Може да спите и по гръб.

Топло легло, хладен въздух

Никога не пренебрегвайте проветряването на спалнята преди сън и помнете, че леглото ви трябва да е топло. Чистите чаршафи от естествен материал също са задължителни за добрия сън. В спалнята ви обаче не бива да е топло. При хладен въздух сънят е по-добър и здравословен. Голямо значение имат цветовете на спалното бельо и на стените. Червеното води до безсъние, а светлосиньото и светлозеленото успокояват.

Кошмарният будилник

Според специалистите ставането след звън на будилник е вредно. Причината е, че сънят ни се състои от фази на „бърз“ и „бавен“ сън с различна дълбочина. Те продължават обикновено от 60 до 90 минути. При здравите хора продължителността на фазите е по-кратка. Важно е да не се прекъсва сънят по време на фазите, защото човек ще се чувства като разбит. Затова е най-добре да се става не след звъна на будилника, а според вътрешния часовник.

Залежаването е вредно

Когато се събудите, ставайте. Повечето хора обаче имат навика да погледнат часовника и ако е рано, да продължат да се търкалят в леглото. Ползата от такова залежаване е повече от съмнителна. Опитайте се да ставате по-рано и ще установите с колко положителни емоции и полезни дела ще се обогати вашият ден. Можете да направите гимнастика, да вземете душ, без да бързате, да се погрижите за себе си, да си приготвите пълноценна закуска.

Поглезете се преди сън

Звучи банално, но това носи много ползи и великолепно настройва за пълноценен отдих. Топла вана с добавени ароматни масла, чаша топло мляко с мед, билков чай, кратка разходка или отпускащ масаж – всичко това ще помогне за качествения сън, а и за добрия ви външен вид.

Със сигурност се прочетете още много съвети за добър сън. Но те имат смисъл, само ако се съобразявате с тях. Опитайте да ги спазвате с удоволствие и ще видите как настроението ви ще се повиши, кожата ви ще заблести и вие определено ще изглеждате по-красиви.

Сподели във Facebook