Здраве

11 Август 2025

credoweb bg

Летните месеци създават благоприятни условия за бързото разваляне на храната, особено при неправилно съхранение. Високите температури улесняват развитието на бактерии като Салмонела, Е. Коли, Листерия, Стафилококи, Клостридиум ботулини  и др., които могат да предизвикат хранителни токсикоинфекции и/или интоксикации.

Най-честите причинители са в храните от: животински и морски произход – месо, яйца, мляко, риба, миди, и др.; от растителен произход – гъби, неправилно съхранявани ядки, позеленели картофи (наличие на соланин ) и др.; от микроорганизми с патогенни и условно-патогенни свойства и от токсини с бактериален произход.

Консумацията на храни от животински произход от улични сергии или съмнителни обекти; недобре сготвени продукти; съхраняване на храната настайна температура – всичко това крие сериозни рискове за здравето. Освен това, през лятото често се хапва навън – на плаж, пикник или в колата, където достъпът до хладилна среда и добра хигиена е ограничен. Това също повишава риска от замърсяване на храната. При разхлаждане на напитки с кубчета лед, направен от замърсена вода, възможността от заразяване също е гарантирана.

Първите признаци

започват скоро след хранене и най-често са резултат от пропуски в основни хигиенни навици (неизмити ръце, плодове, зеленчуци ), неправилно съхранение на хранителните продукти или готовата храна (извън хладилник), или консумация на диворастящи гъби и др.

Често хранителното отравяне се бърка със сезонния грип

който понякога протича със стомашно-чревни прояви, защото клиничната картина е сходна и протичат с диария, гадене, повръщане, коремни болки и понякога с повишена температура, умора и дехидратация. Единствената разлика е източникът на инфекция, който ще се потвърди от лекуващия лекар или в спешно звено.

Съвети за безопасно хранене през лятото

  • Сготвяйте термично добре храната, при висока температура и продължително време – особено месо, риба, яйца. Забравете за „аланглето”, „тартара” и други храни със сурови компоненти, ако не сте сигурни в условията на хладилно съхранение на суровините им.
  • Не гответе предварително частично храната (заготовки), защото е вероятно да останат живи бактерии и да продължат да се размножават, което прави храната опасна, въпреки последващото термично готвене.
  • Избягвайте лесно развалящи се продукти (яйчни кремове, майонеза, млечни продукти и изделия), ако не можете да ги охладите веднага след приготвянето или закупуването им.
  • Съхранявайте продуктите и сготвената храна в хладилник – като поддържате температура под 5°C
  • Не консумирайте храна със съмнителен вкус, мирис или външен вид – дори и да не е изтекъл срокът на реализация.
  • Носете охлаждащи кутии или хладилни чанти при пътувания или пикници, в които да съхраните безопасно (за няколко часа) сандвичите, плодовете, полуфабрикатите и др.
  • При готвене мийте ръцете и повърхностите често, особено при приготвяне на сурово месо, птици, риба.
  • Винаги измивайте плодовете и зеленчуците преди консумация, за да се отстранят всички биозамърсители или остатъци от пестициди и други препарати.
  • Измивайте  ръце си и тези на децата Ви, след използване на тоалетна, прибиране от пазар, детска градина или площадка; след кашляне или кихане. Приучавайте ги редовно чрез личен пример и игра, на трайни и стабилни хигиенни навици. При липса на вода и сапун, почиствайте  ръцете с дезинфектант или „мокри кърпички”.
  • Пийте само безопасна, бутилирана вода в райони със съмнително водоснабдяване или в планината.
  • Разпознавайте признаците на хранително отравяне, особено когато то се появи до няколко часа, след консумация на определени храни от животински произход или гъби със съмнителен произход.
  • Научене и децата да разпознават първите симптоми и да Ви информират незабавно, ако се почувстват неразположени, имат неколкократни повръщания или диария.
  • Консултирайте се с личния лекар или потърсете друга лекарска помощ, ако има и трайно повишаване на температурата, тежка дехидратация, кръв/слуз в изпражненията.

CredoWeb е социална платформа, която свързва всички участници в здравеопазването, предоставяйки възможности за интерактивна комуникация межди лекари, фармацевти, институции, компании и като цяло всички, за които здравето е качество на живот.

CredoWeb е вашия източник на експертна информация в сферата на здравеопазването!

 

 

Сподели във Facebook