Как да се предпазите от хранително отравяне в горещините?
Летните месеци създават благоприятни условия за бързото разваляне на храната, особено при неправилно съхранение. Високите температури улесняват развитието на бактерии като Салмонела, Е. Коли, Листерия, Стафилококи, Клостридиум ботулини и др., които могат да предизвикат хранителни токсикоинфекции и/или интоксикации.
Най-честите причинители са в храните от: животински и морски произход – месо, яйца, мляко, риба, миди, и др.; от растителен произход – гъби, неправилно съхранявани ядки, позеленели картофи (наличие на соланин ) и др.; от микроорганизми с патогенни и условно-патогенни свойства и от токсини с бактериален произход.
Консумацията на храни от животински произход от улични сергии или съмнителни обекти; недобре сготвени продукти; съхраняване на храната настайна температура – всичко това крие сериозни рискове за здравето. Освен това, през лятото често се хапва навън – на плаж, пикник или в колата, където достъпът до хладилна среда и добра хигиена е ограничен. Това също повишава риска от замърсяване на храната. При разхлаждане на напитки с кубчета лед, направен от замърсена вода, възможността от заразяване също е гарантирана.
Първите признаци
започват скоро след хранене и най-често са резултат от пропуски в основни хигиенни навици (неизмити ръце, плодове, зеленчуци ), неправилно съхранение на хранителните продукти или готовата храна (извън хладилник), или консумация на диворастящи гъби и др.
Често хранителното отравяне се бърка със сезонния грип
който понякога протича със стомашно-чревни прояви, защото клиничната картина е сходна и протичат с диария, гадене, повръщане, коремни болки и понякога с повишена температура, умора и дехидратация. Единствената разлика е източникът на инфекция, който ще се потвърди от лекуващия лекар или в спешно звено.
Съвети за безопасно хранене през лятото
- Сготвяйте термично добре храната, при висока температура и продължително време – особено месо, риба, яйца. Забравете за „аланглето”, „тартара” и други храни със сурови компоненти, ако не сте сигурни в условията на хладилно съхранение на суровините им.
- Не гответе предварително частично храната (заготовки), защото е вероятно да останат живи бактерии и да продължат да се размножават, което прави храната опасна, въпреки последващото термично готвене.
- Избягвайте лесно развалящи се продукти (яйчни кремове, майонеза, млечни продукти и изделия), ако не можете да ги охладите веднага след приготвянето или закупуването им.
- Съхранявайте продуктите и сготвената храна в хладилник – като поддържате температура под 5°C
- Не консумирайте храна със съмнителен вкус, мирис или външен вид – дори и да не е изтекъл срокът на реализация.
- Носете охлаждащи кутии или хладилни чанти при пътувания или пикници, в които да съхраните безопасно (за няколко часа) сандвичите, плодовете, полуфабрикатите и др.
- При готвене мийте ръцете и повърхностите често, особено при приготвяне на сурово месо, птици, риба.
- Винаги измивайте плодовете и зеленчуците преди консумация, за да се отстранят всички биозамърсители или остатъци от пестициди и други препарати.
- Измивайте ръце си и тези на децата Ви, след използване на тоалетна, прибиране от пазар, детска градина или площадка; след кашляне или кихане. Приучавайте ги редовно чрез личен пример и игра, на трайни и стабилни хигиенни навици. При липса на вода и сапун, почиствайте ръцете с дезинфектант или „мокри кърпички”.
- Пийте само безопасна, бутилирана вода в райони със съмнително водоснабдяване или в планината.
- Разпознавайте признаците на хранително отравяне, особено когато то се появи до няколко часа, след консумация на определени храни от животински произход или гъби със съмнителен произход.
- Научене и децата да разпознават първите симптоми и да Ви информират незабавно, ако се почувстват неразположени, имат неколкократни повръщания или диария.
- Консултирайте се с личния лекар или потърсете друга лекарска помощ, ако има и трайно повишаване на температурата, тежка дехидратация, кръв/слуз в изпражненията.

CredoWeb е социална платформа, която свързва всички участници в здравеопазването, предоставяйки възможности за интерактивна комуникация межди лекари, фармацевти, институции, компании и като цяло всички, за които здравето е качество на живот.
CredoWeb е вашия източник на експертна информация в сферата на здравеопазването!