Здраве

1 Декември 2018

Животът днес

Безспорен факт е, че съвременните хора са много по-мобилни от предшествениците си, а пътешествията станаха много популярни и у нас, откакто отвориха границите на страната ни. Учените обаче твърдят, че пътуванията не само осигуряват положителни емоции, а и са изключително полезни за здравето. Защо?

Туризмът може да ни гарантира добро физическо натоварване, ако не прекараме отпуската си в целодневно излежаване на плажа или в хотела с книжка в ръка.

Освен това, за да работи ефективно имунната ни система, тя трябва постоянно да се тренира, срещайки се с различни патогени. Затова пътешествията може да направят чудеса със здравето ни. В чуждите градове и страни ние се сблъскваме с различни бактерии и организмът ни се адаптира към тях.

Пътуванията значително намаляват и нивото на стреса, а понякога и съвсем ни избавят от него. Стресът често е свързан с рутината на ежедневните ангажименти, а пътешествайки, ние непрекъснато променяме впечатленията си. Научно е доказано, че пътуванията ни правят по-щастливи, защото намаляват нивото на тревожност. Те са и най-доброто лекарство срещу депресиите. Задават се празници, а според специалистите тридневно посещение на нови места е достатъчно, за да подобри настроението ни и да държи стреса настрана.

Неотдавнашни изследвания доказаха, че любителите на пътешествия по-рядко получават инфаркт в сравнение с хората, които предпочитат да си седят у дома. По-конкретно – при ежегодно пътуващите рискът от инфаркт е с 30% по-нисък. Това отново е свързано с пониженото ниво на стреса и увеличеното физическо натоварване

Сподели във Facebook