Здраве

14 Септември 2020

Животът днес

Простудата може да бъде много неприятна, особено по време на пандемия от коронавирус, защото е възможно симптомите да се объркат. Според специалистите състоянието може да се влоши и след употребата на някои храни, тъй като те понижават имунитета и забавят оздравяването. Кои продукти трябва да се избягват при простуда:

Напитки с кофеин и алкохол

Това са нездравословни източници на вода, а тя е важна за възстановяването, защото транспортира хранителните вещества, регулира температурата на тялото и извежда токсините от организма. Още повече, че при висока температура и обилно изпотяване, се губи много влага. И кафето, и алкохолът бързо извеждат течностите от организма. Алкохолът може още повече да отслаби имунната система и да забави оздравяването. Най-добрата напитка е водата, напомнят медиците. Зеленчуците и плодовете също възстановяват влагата в организма.

Захар

Прекалената употреба на захар също е вредна за имунната система. Причината е, че повишеното ниво на захар потиска дейността на клетките, които се борят с инфекциите.

Мазни храни

Специалистите съветват при простуда да се избягват продукти, които трудно се преработват, като храните, съдържащи повече мазнини.

Кисели и солени продукти

Един от симптомите на простудата и грипа е болката в гърлото, която се засилва при употребата на кисели и солени продукти. Ориентирайте се към изпитано и доказало лечебните си свойства меню, съдържащо топли супи и бульони. Те леко се преработват в стомаха и помагат да се компенсира загубата на течности.

Сподели във Facebook