Черният дроб е орган, който може да се възстановява. Но понякога ресурсите му за регенериране свършват и той изпраща сигнали, че се нуждае от помощ. Какви са те:

Липса на апетит

Ако апетитът ви рязко е намалял, не е зле да проверите черния си дроб. Според учени от клиниката „Майо“ в САЩ загубата на апетит е един от най-разпространените признаци за увреждане на черния дроб.

Проблеми със съня

Много фактори могат да окажат негативно влияние върху съня. Изследване, чиито резултати са представени в Egyptian Journal of Chest Diseases and Tuberculosis през 2012 г., доказа, че цирозата може да е отговорна за проблемите със съня.

Влошаване на паметта

Всеки забравя понякога къде си е оставил ключовете или очилата, но ако ситуацията чувствително се влоши, изследвайте черния си дроб. Този орган отговаря за извличането на токсините от кръвта. Тяхното натрупване в главния мозък води до чернодробна енцефалопатия, която предизвиква загуба на памет.

Зачервени длани

Ако дланите ви неочаквано почервенеят и това се запазва, когато сте в покой, може би става дума за неалкохолна чернодробна стеатоза.

Сподели във Facebook