Много пациенти със захарен диабет напълно се отказват от въглехидратите, защото ги смятат за вредни. Но според специалистите те, както и всички други хранителни вещества, трябва да присъстват в менюто им, защото иначе се повишава рискът от други здравословни проблеми. Кои източници на въглехидрати препоръчват учените:

Овесени ядки

Те са отличен вариант за закуска, защото са богати на фибри, както и на други необходими на организма хранителни вещества. Овесените ядки помагат по-дълго време хората да останат сити и понижават нивото на захар в кръвта.

Плодове

Повечето пациенти с диабет избягват плодовете, но те съдържат натурална захар, която се смята за здравословен източник на въглехидрати. Освен това плодовете са богати на хранителни вещества и витамини, но употребата им трябва да е умерена, както и да не се консумират най-сладките от тях.

Леща

Тя съдържа белтъчини, фибри, калий и различни витамини. В лещата има и въглехидрати, но те са полезни и не оказват негативно влияние върху нивото на захар в кръвта. Още едно нейно предимство е способността ѝ да контролира кръвното налягане, което често е високо при пациентите с диабет.

Батати

Сладките картофи съдържат голямо количество нишесте, което е полезно даже при диабет. Те са богати и на фибри, които помагат да се контролира нивото на захар в кръвта. Но и сладките картофи, както и плодовете, трябва да се консумират с мярка.

Пълнозърнести продукти

Най-добре е диабетиците да изключат от менюто си макаронените изделия, белия ориз и хляба. Но те могат да бъдат заменени с пълнозърнести продукти като ечемик, киноа и пълнозърнест хляб. Те са здравословен източник на въглехидрати, както и на фибри, белтъчини, витамини и минерали.

Сподели във Facebook