Според специалистите информациите за изключителната полза от кокосовото масло не винаги отговарят на резултатите от научните изследвания. Съществуват пет основни мита за този продукт, в които трябва да престанем да вярваме, съобщава изданието Science Alert.

1. Кокосовото масло помага да отслабнем

Това не се потвърждава от нито едно изследване. Митът се основава на грешното мнение, че кокосовото масло по своите свойства прилича на полусинтетичния лабораторен продукт, известен като МСТ Oil. За разлика от обикновените мазнини, които постъпват в кръвообращението, МСТ отива директно в черния дроб. Това означава, че в сравнение с другите мазнини, по-голямата част от него се превръща в енергия за организма. Но доминиращата киселина в кокосовото масло е лауриновата. Тя не се разгражда в черния дроб, а се метаболизира в организма – точно както и мастните киселини от другите хранителни масла. Освен това скорошно изследване показа, че кокосовото масло не оказва съществено влияние върху чувството за глад, мислите за храна и нивото на ситост, което е още един мит.

2. Намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Общият ефект от кокосовото масло върху увеличаването на „лошия“ холестерол, повишаващ риска от сърдечносъдови проблеми, е по-висок в сравнение с царевичното масло, соевото или сусаменото. Повечето научни изследвания, които твърдят, че кокосовото масло може да понижи риска от сърдечносъдови заболявания, се основават върху изучаване начина на живот на хора, живеещи в тропическия климат, където е разпространено растението. Освен кокосовото масло обаче върху продължителността на живота им влияят още много фактори, между които физическата активност, ниското ниво на стрес и предимно вегетарианската диета с ниско съдържание на сол, захар, млечни и обработени продукти.

3. Унищожава бактериите и вирусите

Когато учените  опитали да използват в борбата с бактериите и вирусите кокосово масло, те не открили никакъв положителен ефект.

4. Възстановява косата

Въпреки липсата на научно потвърждение за това, че кокосовото масло възстановява структурата на косата, то все пак е полезна. Когато маслото се нанася върху косата, докато е мокра, то запечатва в нея повече влага и помага за добрия ѝ вид. Но с тази задача ще се справи всяко друго масло.

5. Избелва зъбите и извежда токсините

Практиката да се изплаква устата с кокосово масло в продължение на 10-30 минути е популярна в индийската култура и е част от аюрведичния ритуал за красота и хубави зъби. Предполага се още, че по този начин човек може да изведе токсините от организма си, което не се потвърждава от науката. Няма масло, което може да замени четката за зъби и редовното посещение на стоматолога.  

 

Сподели във Facebook