Учените отдавна доказаха, че нивото на холестерола в кръвта е свързано със сърдечносъдовите заболявания. Безспорен вече е и фактът, че спазването на диета и контролът върху рисковите фактори (наднормено тегло, вредни навици, обездвижване и др.) помагат да се намали опасността от тези здравословни проблеми с 80%.

Какви са принципите на хранене, когато холестеролът е над нормата:

Следете за калоричността на менюто си

Преяждането е истински бич за съвременния човек, който употребява много повече калории, отколкото изразходва. Една от причините е във високата енергийност на продуктите (фастфууд, колбаси, полуфабрикати), които присъстват на трапезата му. Най-често те са прекалено сладки, мазни, съдържат рафинирани въглехидрати и наситени мазнини. Своя принос в нездравословното хранене има и алкохолът, който често е причина за наднорменото тегло и повишения холестерол.

Специалистите препоръчват индексът на телесната масата да е под 25, а обиколката на талията не повече от 94 см. за мъжете и не повече от 80 см. за жените. Но трябва да се започне с намаляване на калоричността на продуктите, които се употребяват.

Намалете наситените мазнини

Около една трета от холестерина в организма на човека попада чрез храната, затова и диетата е много важна. На първо място учените съветват да се намали употребата на наситени мазнини. Те се съдържат предимно в продукти от животински произход. Още един източник на наситени мазнини е маргаринът, който се използва при производството на много хранителни продукти.

Яжте повече риба

Резултатите от много изследвания, проведени в страните от Средиземноморския регион, показват, че при хората, живеещи там, нивото на сърдечносъдовите заболявания определено е по-ниско. Според учените причината е в употребата на ненаситени мазнини. Те се съдържат в зехтина, мазните риби, богати на полиненаситените мастни киселини омега 3, които не се синтезират в организма на човека, а постъпват с храната. Тези вещества нормализират нивото на холестерола в кръвта и намаляват риска от атеросклероза.

Ограничете солта

Сама по себе си солта не влияе върху нивото на холестерола. Тя обаче има съществена роля в повишаване на кръвното налягане, което често съпровожда атеросклерозата. Високият холестерол е основен рисков фактор за нейното развитие. Специалистите съветват освен да намалим количеството на солта, която употребяваме, да следим и за нейното присъствие в готовите хранителни продукти.

Увеличете употребата на фибри

Фибрите подобряват състоянието на стомашно-чревния тракт и съдействат на полезните бактерии в него. Нарушенията в чревната микрофлора повишават риска от редица здравословни проблеми като затлъстяване, диабет тип 2, атеросклероза, исхемична болест на сърцето. Освен това фибрите извеждат вредния холестерол от организма.

Сподели във Facebook