1. Наблягайте на храни, богати на фибри. Хранителен режим, който е богат на фибри, пълнозърнести храни, зеленчуци, варива и плодове, може да помогне много на храносмилателната ви система. „Диета с много фибри помага на храната да се придвижва през храносмилателния тракт и прави по-малко вероятно получаването на „затегнат стомах“, коментира пред Everyday.com американската диетоложка Мария Адамс. Диета, богата на фибри, може да ви помогне да се преборите с редица храносмилателни проблеми като дивертикулоза, хемороиди и Синдром на дразнимото черво. В допълнение, това може да ви помогне да поддържате едно здравословно тегло.

2. Консумирайте както неразтворими, така и разтворими фибри. Важно е да се консумират и двата типа фибри, тъй като те помагат на храносмилателната ви система по различен начин. "Неразтворимите фибри не могат да бъдат преработени от организма и това придава повече субстанция на изпражненията, обяснява Адамс.

 Добри източници на неразтворими фибри са пшеничени трици, зеленчуци и пълнозърнести храни. Разтворими фибри може да си набавите от овесени трици, ядки, семена и варива.

3. Ограничете мазните храни. Като цяло, мазните храни обикновено забавят храносмилателния процес и увеличават вероятността за затягане на стомаха, обяснява Адамс. Но тъй като все пак е важно да се поемат и известно количество мазнини,  добре е тези храни да се комбинират с храни, богати на фибри, което улеснява обработката им от храносмилателната система.

4. Избирайте постни меса. Протеините са съществена част от здравословната диета, но сланината по парчетата месо може да доведе до проблеми с храносмилането. Когато консумирате месо, избирайте постни парчета като свинско филе или пилешко без кожа.

Ограничете мазните храни,
консумирайте постни меса

5. Вземайте пробиотици заедно с храната. Пробиотиците са същия вид здравословни бактерии, които присъстват в естествено състояние и в храносмилателния ви тракт. "Те подпомагат здравето ви, като неутрализират ефектите на лошия хранителен режим, антибиотиците и стреса“, обяснява Адамс. В допълнение, пробиотиците може да усилят усвояването на хранителните вещества, да помогнат за разграждането на лактозата, да укрепят имунната ви система и дори да помогнат при Синдром на дразнимото черво. Билките в състава на таблетките Комфортекс подобно на пробиотиците успокояват раздразнения стомах и помагат на полезната чревна флора.

Вижте още 5 важни съвета за добро храносмилане 

За добро храносмилане ограничете мазните храни

 
Сподели във Facebook