Здраве

7 Август 2017

credoweb bg

• Нужни са поне 30 минути след намазване, за да задейства предпазният крем или лосион върху кожата ви. Ако се налага да се намажете и веднага да излезете, изберете препарат на минерална основа. „Тези препарати използват съставки като цинков оксид, който отразява и отблъсква слънчевите лъчи от кожата, и започват да действа веднага“, обяснява д.р Махто, цитиран от Credoweb. 

• Достатъчно е да е имало един – единствен път на изгаряне с рани  и мехури преди 20-годишна възраст, за да се удвои шансът да се развие меланом по-нататък в живота. Кремовете са само един елемент от защитата на децата и тийнейджърите от слънцето. Важни са също защитното облекло, шапката и слънчевите очила. 

• Макар че вашият грим може да съдържа слънцезащитен фактор, може да няма UVA защита – това е защита от лъчите, които предизвикват преждевременно състаряване. Проверете внимателно какво пише на етикета на съответния продукт.

• Бебетата под 6-месечна възраст трябва да бъдат държани на сянка през цялото време. „Организмът им все още не произвежда меламин (защитния пигмент, произвеждан от кожата, когато е изложена на слънце) и кожата им е твърде чувствителна към различните слънцезащитни кремове“, обяснява д-р Махто.

• Нито един предпазен крем или лосион не може да осигури 100-процентова защита срещу слънчево изгаряне. „Така например, SPF 15 факторът филтрира 93% от UVB лъчите, SPF 30 – 97%, а SPF 50 – 98% от лъчите“, обяснява д-р Махто. Той самият препоръчва препарат с SPF 30 с широк спектър, който предпазва както от UVA, така и от  UVB лъчите. Съветва препаратът да се нанася често и в достатъчно количество. Не пестете, ако ви е нужно повече, използвайте допълнително количество, съветват дерматолозите. 

Прочетете още: 5 ЗОНИ НА ТЯЛОТО, КОИТО ЗАБРАВЯМЕ ДА ЗАЩИТИМ ОТ СЛЪНЦЕТО

Сподели във Facebook