Според учените 20% от скоростта, с която хората остаряват, зависи от наследствеността, затова съвсем реална е възможността процесът да се забави и да се удължи младостта. Кои са факторите, които отлагат последиците от възрастта и които хората могат сами да контролират:

1. Физическа активност

Изследване на учени от Канада и Бразилия доказа, че при физическото натоварване в организма се изработва хормонът иризин, който неутрализира симптомите на болестта на Алцхаймер. Вече никой не се съмнява, че движението и тренировките подмладяват.

2. Комплексна профилактика

12-годишно изследване на специалисти от университета „Дюк“, Еврейския университет в Йерусалим и Kings College London установи, че съчетаването на редовно физическо натоварване, правилно хранене, отказ от пушене и редовни профилактични прегледи оказва голямо влияние върху процесите на стареене.

3. Лек характер

Резултатите от изследване, публикувани в списание Nature Medicine, показват, че по-бързо остаряват хората, които отказват да усвояват нови знания, затворени са и податливи на депресия. А лекият и позитивен характер, интересът към случващото се наоколо и към новостите удължават младостта.

4. Контрол над захарта

Английски и немски учени стигнаха до извода, че употребата на сладки продукти съкращава живота. Специалистите препоръчват десертите да бъдат заменени с орехи, плодове и зеленчуци като на едно от първите места поставят наровете.

5. Пикантни храни

Продължителността на живота на хората, употребяващи люти чушки, е по-голяма с 13%. Причината е във веществото капсаицин, което се съдържа в тези чушки. То предпазва от затлъстяване, намалява риска от сърдечносъдови и белодробни заболявания, има антимикробни свойства и подобрява микрофлората в стомашно-чревния тракт.

6. Без стрес

Американски учени доказаха, че колкото по-малко човек е подложен на стрес, толкова по-бавно остарява.

Сподели във Facebook