За съжаление, понякога и най-добрите и скъпи лекарства не дават очаквания резултат. Ако сте се сблъсквали с този проблем и не можете да разберете защо това се случва, може би причината е във вас. Често хората допускат грешки, които неутрализират ефекта от препаратите. Кои са най-разпространените от тях:

1. Приемате лекарствата с неправилната напитка

Таблетките не могат да се пият с всякакви напитки. И това е основната грешка, която правят много хора. Проблемът е, че някои напитки намаляват действието на медикаментите. Например кафето и някои газирани напитки водят до разпадане на лекарствата на отделни съединения, от което те губят ефекта си. Чаят също забавя процеса на усвояване на лекарствата от организма. Повечето медикаменти не бива да се съчетават и с мляко. Специалистите абсолютно забраняват приема на лекарства със сок от грейпфрут или портокал. Затова препоръката е винаги пийте лекарства с чиста вода със стайна температура.

2. Не подбирате хранителните продукти

Някои медикаменти губят лечебните си свойства под въздействието на определени хранителни продукти. По принцип много таблетки не се препоръчва да се приемат по време на хранене. Не бива да смесвате лекарствата с продукти, съдържащи много целулоза. Тя има свойството да извежда от организма не само вредните, а и полезните вещества, включително и лечебните средства. Продуктите, които би трябвало да избягвате по време на лечение са: овесени ядки, карфиол, зелени листни зеленчуци, тиква, бобови култури, гъби, изделия от пшенично брашно.

3. Нередовно приемате медикаментите

Ако лекарят ви е изписал определени медикаменти, трябва стриктно да спазвате предписанията. Бъдете особено внимателни, ако приемате антибиотици. За да се постигне желаният ефект, трябва да се поддържа необходимото ниво на антибиотика в организма, затова пийте лекарствата в точно определените часове.

4. Смесвате различни лекарства

Когато лекарят ви е изписал различни лекарства, оставете интервал от време между техния прием, ако предписанията не са други. Не добавяйте още медикаменти, които сами сте преценили, че ще ви помогнат, защото някои може да са несъвместими с предписаните и да елиминират ефекта им.

5. Прекъсвате лечението по средата

Даже в даден момент да сте се почувствали добре, не прекратявайте курса на лечение. Рискувате заболяването да се върне. Пийте медикаментите колкото време е препоръчал лекарят. Само така ще избегнете рецидивите.

6. Обичате самолечението

Не пренебрегвайте препоръките на специалистите. Лечение по интернет или по съвет на близки може да ви причини сериозни проблеми. Не подменяйте и предписаните лекарства с алтернативни, за които сами сте решили, че ще бъдат по-ефективни.

Сподели във Facebook