Известно е, че хипертонията е сериозно заболяване и консултациите с лекар са задължителни, както и приемът на медикаменти. Въпреки това според учените има няколко начина кръвното налягане да бъде намалено, което помага и на лечението.

1. Всекидневни разходки

Половинчасовите разходки всеки ден понижават нивото на стреса и помагат на сърцето, насищайки клетките на организма с кислород. Специалистите съветват по време на разходките да се правят прекъсвания от 5 минути, през които да се диша с пълни гърди. Така ефектът ще е още по-добър.

2. Повече калий

Бананите, сушените кайсии, бобът, авокадото, печените картофи и спанакът са богати на калий, който има диуретични свойства, поддържа баланса на течности в организма, а това намалява кръвното налягане.

3. По-малко сол

Солта задържа водата в организма, затова на хипертониците не се препоръчва употребата на повече от половин чаена лъжичка на ден, а най-добре е въобще да я изключат от менюто си.

4. Черен шоколад

В черния шоколад се съдържат флавоноиди, които пречат на свиването на кръвоносните съдове и ги правят по-еластични. Употребата на шоколад с висок процент какао не само понижава кръвното налягане, а и предотвратява атеросклерозата. Специалистите препоръчват да се консумират около 60 г тъмен шоколад на ден, в който се съдържа не по-малко от 70% какао.

5. Отказ от тютюнопушене

Никотинът повишава кръвното налягане, затова хипертониците трябва да забравят за вредния навик.

6. Чесън

Редовната употреба на чесън помага срещу високо кръвно налягане, намалява и риска от сърдечен пристъп или инсулт.

Сподели във Facebook