Яйцата са една от най-популярните закуски по цял свят. Някои хора обаче се притесняват да ги консумират ежедневно, защото смятат, че високото съдържание на холестерол в жълтъка може да навреди на здравето им. Но специалистите твърдят, че умерената им употреба не само няма да създаде здравословни проблеми, а и ще донесе много ползи.

Какво се случва с организма ни, ако всеки ден ядем по две яйца:

Подобрява се състоянието на кожата, косата и ноктите

Яйцата са богати на витамини като В12, В5, В1, В2, В7, както и на селен. Всички те влияят положително върху състоянието на косата, кожата и ноктите. Тези витамини блокират и вредното влияние на свободните радикали.

Укрепва имунната система

В две яйца се съдържат 59% от дневната норма селен, 32% от необходимия витамин А и 14% от препоръчителното количество желязо. Взаимодействието между тези вещества укрепва имунитета. Затова ежедневната употреба на яйца ще ви предпази от простуди и грип.

Подобрява се зрението

Яйцата са богати на антиоксиданти. Те съдържат лутеин и зеаксантин, както и омега-3, които играят важна роля в поддържането на добро зрение.

Активира се дейността на главния мозък

В Яйцата присъства особено вещество – холин, което трудно се открива в други хранителни продукти. То помага за усвояването на мазнините, предпазва клетъчната мембрана, подобрява дейността на мозъка и паметта.

Помага на бременните

Холинът е особено полезен за бременните жени. Това вещество помага да се подобрят функциите на главния мозък и скоростта на реакциите при децата от ранна възраст.

Коригира се дефицитът на витамин D

Недостигът на този витамин се усеща особено силно през зимата, а той е много важен, защото гарантира по-доброто усвояване на калция от организма, което помага на костите и зъбите.

По-бързо се възстановяват мускулите след тренировки

Яйцата са богати на белтъчини, което ги прави отлична закуска след физическо натоварване. Те помагат на мускулите по-бързо да се възстановят, а костите да останат здрави.

Сподели във Facebook