В спортните зали, посещавани от огромен брой хора, рискът от заразяване с опасни инфекциозни заболявания е много висок. Затова, ако не се спазват хигиенните правила, физическата активност от полезна може да се превърне във вредна.  

Медици определиха 8 инфекции, които най-често заплашват посетителите на спортните зали и фитнесите:

Staphylococcus aureus

Познат още като златист стафилокок, той често е наричан и супермикроб заради устойчивостта си към антибиотици. Той живее върху мръсното спортно оборудване и може да причини хрема, болки в гърлото, запушен нос, температура над 37 градуса.

Кандидоза, млечница

Това е вид гъбична инфекция, която се причинява от микроорганизми. С тях може да се заразим чрез влажна и топла среда – басейни, душ кабини, сауни и кабини за преобличане. Кандидозата може да се разпространи на всяко място на тялото, но най-неприятна е върху езика или влагалището.

Гъбички по стъпалата и ноктите

Те обичат влагата, затова любителите на спорта никога не бива да ходят боси около басейните, душовете или по настилки, върху които са стъпвали много хора.

Човешки папилома вирус (HPV)

Това е най-опасният вирус, който се предава чрез контакт на кожата със заразени повърхности или с друг човек. Заразяването с този вирус може да доведе до рак.

Клебсиела

Тази бактерия се предава по битов път. Може да съществува върху тренажорите, спортните уреди, крановете за вода и върху всички предмети, пипани от хора с мръсни ръце. Бактерията може да предизвика заболявания на кръвта, менингит, пневмония и други заболявания.

Ешерихия коли (Е. coli)

Съществуват много видове E. coli, повечето от които не са опасни, но някои може да предизвикат разстройство, повръщане, пневмония и др. Заразяването с E. Coli става също чрез замърсени уреди в спортната зала.

Стрептококи

Те са широко разпространени и причиняват разнообразна клинична картина. Предават се чрез битови предмети и по въздушно-капков път. Стрептококите може да обитава душ кабините, тренажорите, сауните и т.н.

Вирусите на грипа и простудите

Те са обичайно явление на местата, посещавани от много хора и са добре известни. Лекарите съветват по време на епидемия да се избягват спортните зали, които не са добре проветрени.

Сподели във Facebook