На повечето хора се е случвало сутрин да се събудят с главоболие. Причините са много, но най-честите са:

1. Не сте си доспали

На човешкия организъм са му необходими средно 7-8 часа сън в денонощието. Ако спазвате това правило, но ви се е наложило да спите по-малко, организмът ви се паникьосва и като резултат се събуждате с главоболие. Според невролозите в състояние на паника организмът усилва производството на хормоните адреналин и норадреналин, които оказват стимулиращо въздействие. Учестява се сърцебиенето, покачва се кръвното налягане и главата започва да боли. Н тази ситуация помага всяко средство срещу главоболие. Но най-добре е вечерта да си легнете по-рано.

2. Спали сте прекалено дълго

Може би очаквате, че щом недоспиването предизвиква главоболие, дългият сън ще има обратен ефект. Нищо подобно обаче не се случва. Специалистите твърдят, че ако спите повече от 9 часа, в мозъка ни се понижава нивото на хормона серотонин. Това влошава кръвообращението в мозъка и главата започва да боли. Ситуацията е типична за хора, които обичат в почивните дни да се спят до късно. Таблетката ще помогне и при тях, но най-добре е да си навиете будилника, колкото и абсурдно да ви се струва.

3. Ниско ниво на ендорфините

Сутрин е най-ниско нивото на хормоните на радостта – ендорфините. При някои хора това може да стане причина за главоболие. Ниското ниво на ендорфините понижава и нивото на други невромедиатори като серотонин. Като следствие кръвоносните съдове в главния мозък се свиват, кръвообращението се влошава и се появява главоболие. Науката засега не е наясно защо това се случва на някои хора, а на други – не. Според специалистите най-добрият изход от ситуацията е физическата активност, която ще повиши нивото на ендорфините.

4. Вечерта сте прекалили с алкохола

Махмурлукът е най-честата причина за сутрешното главоболие, което съвсем не означава, че сте изпили голямо количество силни напитки. Алкохолът води до обезводняване на организма, което снижава обема на кръвта, постъпваща към клетките на мозъка и главата започва да боли. Ситуацията може да се поправи с най-обикновена вода, а витамин С помага по-бързо да се изведе алкохолът от организма.

5. Хъркате

Това може да причини главоболие не само на вас, но и на околните, но вие сте застрашени от сънна апнея – прекратяване на дишането по време на сън. В такива моменти в мозъка постъпва по-малко кислород. Това е и причината за сутрешното главоболие. Ако подозирате сънна апнея, обърнете се към специалист.

6. Отказвате кафето

Кофеинът всъщност е леко наркотично средство. Ако сте свикнали сутрин редовно да пиете кафе и в един момент сте решили да го спрете, на организма ви ще му е необходимо време, за да свикне. Специалистите твърдят, че отсъствието на кофеина води до разширяване на кръвоносните съдове в мозъка, усилен кръвоток и възникване на главоболие. Затова, ако сте решили да се избавите от кофеиновата зависимост, не го правете рязко.

7. Страдате от депресия

Главоболието, предизвикано от депресия, може да се появи по всяко време на деня, но най-често сутрин. Това е свързано с ниското ниво на серотонина. Освен това депресията предизвиква напушения в съня, което е още една предпоставка за главоболие. Аналгетиците могат временно да отстранят болката, но най-добре е да се лекува причината, а не следствието.

8. Имате високо кръвно налягане

При кръвно налягане над 140/90 главоболието е стандартен симптом. При това някои хора даже не подозират, че страдат от хипертония. Затова при главоболие е най-лесно да си премерите кръвното налягане и ако е необходимо, потърсете специалист.

 

Сподели във Facebook