Хормоналният дисбаланс е опасно състояние, което може да има последици за целия организъм. Известно е, че начинът на хранене може да помогне, затова специалистите съставиха списък с продуктите, които трябва да се избягват при проблеми с хормоните.

Някои зеленчуци

Учените съветват патладжаните, чушките, картофите и доматите да се употребяват в умерени количества. Причината е, че те може да предизвикат възпалителни процеси в организма. Проблеми могат да създадат и зелето, както и броколите. По-добре всичките тези зеленчуци да не се употребяват от хора със заболявания на щитовидната жлеза, преди да се консултират с ендокринолог.

Червено месо

Главната опасност при хормонален дисбаланс идва от наситените и хидрогенираните мазнини, които в големи количества се съдържат в червеното месо, както и в обработените месни продукти. Тези мазнини може да увеличат производството на естроген и да влошат симптомите. Препоръката е месото да се замени с яйца и мазни видове риба, които имат противовъзпалителни свойства. Те са и главен източник на изключително здравословните омега-3 мастни киселини.

Стевия

Този натурален заместител на захарта е полезен за много хора, но не и за жените, които имат хормонални проблеми. В неголеми количества стевията се смята за безобидна, прекалената ѝ употребата обаче може да наруши менструалния цикъл и фертилността.

Соя

Някои хора, които са се отказали от млечните продукти и месото, преминават на соя. Но учените смятат, че това не е особено здравословна тенденция, особено ако хората имат проблеми с хормоните. Причината е, че соята съдържа растителен естроген, който, попадайки в организма в по-големи количества, нарушава производството на естествения хормон.

Млечни продукти

Независимо, че млякото и млечните продукти са хранителни и полезни за здравето, при хормонални проблеми те трябва да се употребяват много внимателно, твърдят специалистите.

Сподели във Facebook