Велосипедът става все по-модерно средство за придвижване и това не е случайно. Въртенето на педалите е не само забавно и щадящо природата, а и изключително полезно за здравето.

Какви са положителните ефекти от карането на велосипед:

Пази сърцето

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смърт по целия свят, затова е важно да се предпазим от тях. А това може лесно да стане, ако караме велосипед. Така принуждаваме сърдечния мускул да работи по-активно, което го укрепва, а рискът от сърдечносъдови заболявания чувствително се намалява. Доказано е, че хората, които редовно карат велосипед, с 50% по-рядко се сблъскват с инфаркта.

Извайва фигурата

Всяка физическа активност укрепва мускулите. А карането на велосипед на първо място влияе положително върху мускулите на краката. Когато се изкачвате по възвишение, се натоварват мускулите на ръцете и на корема, а за да не загубите равновесие, се включват мускулите на задните части. Така цялото ви тяло придобива красиви форми.

Помага на дишането

Не е задължително да пушите, за да се задъхвате и да имате проблеми с дишането. Известно е, че тренировките помагат на белите дробове да се пречистят от токсините. А карането на велосипед е идеално за тази цел.

Подобрява зрението

За да избегнете сблъсъка с някое дърво или хлътването в дупка, карайки велосипед, трябва да сте непрекъснато концентрирани. А тук ви помага зрението. Въртенето на педалите е много добра тренировка и за очите.

Пази от болести на простатата

Разходките с велосипед подобряват кръвообращението в областта на таза – паха, което помага на мъжете да предотвратят появата на едно много разпространено заболяване – аденом на простатата.

Гарантира лека бременност

Учени доказаха, че бременността при жените, които карат велосипед, протича без проблеми и раждането е по-леко и бързо.

Укрепва имунитета

Специалистите твърдят, че велосипедистите имат по-силна имунна система. Те по-рядко се разболяват от простуди и грип.

Сваля наднорменото тегло

Карането на велосипед помага да се намали теглото. Ако не обичате да посещавате фитнеса, велосипедът е много добра алтернатива. Освен това въртенето на педалите ви позволява по-дълъг престой на чист въздух и здравословно наслаждаване на природата.

Подобрява емоционалното състояние

Учените препоръчват велосипеда на хора, които често са подложени на стрес или са в депресивно състояние. Карането на велосипед подобрява настроението, помага да се отпуснете и да се разтоварите от всекидневните проблеми. Освен това насища организма с кислород, което подобрява съня и зарежда с енергия.

Сподели във Facebook