Американски учени проведоха любопитно изследване за влиянието на музиката върху апетита на хората. Оказало се, че децибелите по време на хранене имат пряка връзка с избора на менюто.

Преди време беше доказано, че бързата музика предизвиква желание да се консумира нещо по-калорично, докато бавната – нещо по-леко. Обяснението е просто – енергичните тонове ускоряват сърцебиенето, което се свързва с активна фаза, когато организмът се нуждае от повече калории, а бавната настройва за почивка, когато хората избягват тежката храна.

Сега учените доказаха, че децибелите на музикалния фон също имат значение. За да стигнат до този извод, специалистите провели изследване в едно кафене в Стокхолм, в което последователно включвали силна и тиха музика. Резултатът веднага се проявил – при високите децибели хората наблягали на фастфууд и тежки храни, а при ниските по-често поръчвали салати.

Според изследователите не е случайно, че в повечето заведения за бързо хранене гърми силна и енергична музика.

Сподели във Facebook