Ако ви боли глава, първо си премерете кръвното

Нелекувано, повишеното кръвно със сигурност уврежда съдовете, сърцето, мозъка само за 5 г., казва в CredoWeb проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония. 17 май се отбелязва вече 10 г. като Ден на хипертонията. Проблемът е значим – заболяването води до сърдечносъдови заболявания и е причина за смърт №1 в света и в България. Коварното е, че хипертонията е „мълчалив убиец“ – идва без симптоми, а много хора дори не знаят, че имат високо кръвно. Групата на тези пациенти става все по-голяма заради съвременния начин на живот, където лошото хранене води до затлъстяване и метаболитен синдром (коремно затлъстяване, повишена кръвна захар и нарушение на липидите). Именно заради това тази година кампанията за Деня на хипертонията е насочена към тези проблеми. Миналата неделя (17 май) в 9 големи града от страната се проведе кампания с безплатни консултации за високо кръвно и поведение при метаболитен синдром. 

Всичко за хипертонията може да намерите на тематичната страница ХИПЕРТОНИЯ/ВИСОКО КРЪВНО

Главоболието, световъртежът, светкавици пред очите са сред ранните симптоми на хипертонията. Почти няма семейство, където сред хората над 40 г. да няма поне един хипертоник, казва проф. Торбова. У нас под 10% от хората не знаят какво им е кръвното, пояснява проф. Торбова. Според проучвания пък 37% контролират кръвното си успешно. Средното нормално налягане при българите е 133/78.  При хората с повишена обиколка на талията е 142/80, а при тези с коремно затлъстяване – 144/85. 

Защо коремното затлъстяване вреди? 

Мазнините в коремната област и около органите – сърцето, черния дроб, имат друг състав, различен от този на тлъстинките в ханша. Те са с много негативни ефекти и водят до значително и по-бързо увреждане на органите, а рискът да се развие хипертония е с 45% по-висок. 

Коремната обиколка не бива да е над 88 см при жените и над 102 см при мъжете. Прави впечатление, че нито един мъж от моите пациенти не си знае коремната обиколка, посочва кардиологът. Метаболитният синдром повишава 1,5 пъти общата смъртност – свързан е с други здравословни проблеми като белодробен емболизъм, сънна апнея и венозни нарушения. В затлъстяването има генетичен момент, особено при тежките случаи. Дебелите обаче по правило са болни. Само 10% от тях нямат здравословни проблеми. Затова хората трябва да полагат усилия да се хранят подходящо, да се движат повече. 

В лечението на хипертонията може да се направи стъпка назад и да се намали броят и дозата на медикаментите. Условието е да се намали теглото, да се коригира начинът на живот и се постигнат задоволителни стойности на кръвното. Промените обаче трябва да стават под контрола на кардиолог! Хората не бива сами да спират лекарствата. Хапчетата за кръвно не само че не влияят негативно върху сексуалните функции, но напротив – дори ги подобряват. Така проф. Торбова коментира едно от основните опасения на своите пациенти.

Комбинираната терапия е ценен помощник в битката срещу високото кръвно. Има ясни критерии, по които лекарствата се комбинират, а богатият избор на медикаменти позволява индивидуален подход в лечението, допълва кардиологът. То е според стойностите на кръвното и сърдечносъдовия риск при конкретния пациент. При нисък риск се назначава монотерапия, а при среден или повишен риск – комбинирана терапия. 

Повече за високото кръвно и съвременното лечение потърсете на credoweb.bg

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 146