Алергиите засягат всеки трети българин

До 11 юли Александровска болница организира акция с безплатни прегледи

Акция с безплатни прегледи за алергия организира Александровска болница в градинката пред Народния театър в столицата. Това съобщава лечебното заведение в профила си в  credoweb.bg. До 11 юли специалистите ще дават съвети между 9 и 15 ч. Както възрастни, така и деца могат да изследват капацитета на белодробното и на носното дишане с портативен електронен спирограф и други устройства.

Инициативата е по повод  8 юли - Световния ден за борба с алергиите. Данните от Световната здравна организация (СЗО) са  тревожни - засегнатите в света са между 20% и 40%. Само за 20-25 г. хората с различни алергии, бронхиална астма, атопичен дерматит и алергичен ринит са се увеличили три пъти. До голяма степен това е заради драстичното замърсяване на околната среда. Хората са в контакт с многобройни изкуствено създадени субстанции, несъществували преди. Алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнати пациенти. Освен това значително се е разширила възрастовата граница на пациентите. Свръхчувствителност може да се появи както в ранно детство, така и в по-напреднала възраст.

Доказано е, че ако не се лекува алергичният ринит, около 40% от пациентите развиват бронхиална астма, казва проф. Васил Димитров, национален консултант по алергология и председател на научното дружество в тази област. Той оглавява единствената в страната Клиника по клинична алергология в УМБАЛ „Александровска”, в която се извършват уникални по своята специфичност дейности. По данни на Българското дружество по алергология общо от алергичен ринит у нас боледуват около 20–25%, от бронхиална астма - 8-9% от населението. Съотношението е две към 1 в ущърб на децата. Ако сумираме всички проценти с останалите алергии, ще достигнат някъде до 35% от цялото население, което е всеки трети човек. Според изследвания и проучвания, които са европейски и световни, в близките 20–25 години половината от населението, включително и у нас, ще страда от алергии. 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 107