Според експерти от престижното медицинско списание Lancet държавата с най-висока смъртност вследствие на злоупотреба с алкохол е Китай. Авторите на рейтинга твърдят, че само през 2016 г. спиртните напитки са отнели живота на повече от 650 хиляди мъже и 60 хиляди жени в Поднебесната. Следват индийците – алкохолът е станал причина за смъртта на 330 хиляди души. Третото място, както може да се очаква, заема Русия. От алкохолизъм са починали 180 хиляди мъже и 43 хиляди жени. Според специалистите обаче, ако вземе предвид броят на населението, Русия смело може да смени бронзовия медал със златен.

Медиците сигнализират, че основната причина за смърт е кръвоизлив в мозъка, исхемичен инсулт и епилепсия. В световен мащаб алкохолът е седмият водещ фактор за преждевременна смърт и инвалидизация.

А Световната здравна организация (СЗО) публикува рейтинг на най-пиещите страни в света през 2018 г., като отбелязва, че в глобален мащаб расте употребата на алкохол. През тази година на всеки жител на планетата на възраст над 15 г. се падат по 6,6 литра чист спирт. От 2014 г. този показател непрекъснато расте с 0,2% на година. Специалистите от СЗО са установили, че всеки пети жител на планетата е алкохолик. Лидер по самоубийства вследствие на систематично пиянство е Европа.

Първото място в рейтинга на СЗО заема Беларус. Следват Украйна, Естония, Чехия и Литва.

В 41 държави по света действа сух закон. В страни като Египет, Индия, Индонезия, Исландия, Норвегия и Швеция трезвеността е подкрепена със закон.

Сподели във Facebook