Здраве

3 Февруари 2014

2230

Животът днес

Аминокиселина действа като заместител на аспирина



Много хора приемат профилактично аспирин от страх, че може да получат тромби и така да се стигне до инсулт или инфаркт. Ацетилсалициловата киселина обаче може да предизвика неприятни симптоми в стомашния тракт. Според ново проучване в университета на Кайро веществото аргинин спокойно може да я замести. Те обаче признават, че са необходими още проучвания, съобщава немският сайт „Медицинаускунфт”.

Атеросклерозата започва с малки отлагания по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Когато плаката достигне определена плътност, може да се появят болки при ходене, проблеми с концентрацията, световъртеж и пристягане в гръдния кош. С времето се образуват тромби, които запушват съдове, стига се до инсулт или инфаркт.

Сега учените имат първи данни, че аминокиселината аргинин може да се използва като заместител на ацетилсалициловата киселина при разреждането на кръвта. Тя се среща в някои натурални продукти като червено месо, пшенични кълнове, соя, скариди и ядки. Има я и като хранителна добавка. Аргининът оказва положително влияние върху сърдечносъдовата система, смята се за естествен афродизиак. Той е предходна степен преди важния за организма азотен монооксид (NO). Той разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвоснабдяването и така допринася за спада на кръвното налягане. Азотният монооксид нормализира функционалните смущения по вътрешната стена на артериите, тъй като при атеросклерозата той не се образува в достатъчно количество в съдовата стена.

Още за атеросклерозата и как да се пазим от нея четете в credoweb.bg.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 86