Здраве

3 Февруари 2014

1757

Животът днес

Антибиотиците не лекуват грипа


С акад. Ангел Гълъбов, институт по микробиология на БАН, разговаря Петър Галев

-    Акад. Гълъбов, има ли нещо различно в протичането на грипа по време на сегашната епидемия?
-    Всичко е много индивидуално в зависимост от състоянието на конкретния пациент, който се заразява с грипен вирус. По принцип това са изключително вирулентни вируси, с много висок потенциал да предизвикат заболяване в организма, в който попаднат. В момента в Европа и у нас доминира вирусът на т.нар. свински грип А(H1N1), който във ваксините съществува като щам „Калифорния”. Той се появи за първи път през 2009 г., когато протече пандемично. Като негова особеност се очертава, че засяга предимно деца и хора в активна възраст. Възрастните над 65 г. почти не боледуват, защото най-вероятно през живота си са се срещали с компоненти на този вирус. Иначе по принцип възрастните хора най-често стават жертви на грипа поради отслабване на имунитета с напредването на годините и придружаващите хронични заболявания.

-    Комбинацията на грипа с кои хронични заболявания е най-опасна?
-    Най-вече с хроничните белодробни и сърдечни болести, с диабет, с бъбречна недостатъчност. А тези заболявания се срещат при голяма част от пациентите в третата възраст, при това и в комбинация.

-    Кой грипен щам е по-опасен за възрастните хора, след като те обикновено не се заразяват със свинския грип?
-    Това е A(H3N2), който през 1968 година предизвика пандемия и вече 45 години, ако се изразя образно, тероризира човечеството, давайки над 90% от заболеваемостта и смъртността от сезонен грип. В Европа през тази година въпросният вирус се открива при около 1/3 от изследваните пациенти, като е наречен „Виктория/Тексас”. Има установени случаи и у нас. Той вече представлява проблем и за възрастните. В момента циркулира и един грипен вирус В - „Масачузетс”, който дава клинична картина при всички възрасти, но в никакъв случай не говорим за нещо изключително и „страшно”, каквито публикации имаше.

-    Възможно ли е след затихването на сегашната епидемия да има втора грипна вълна?
-    Напълно е възможно, защото сме наблюдавали няколко такива случая. Една година тъкмо беше затихнала вълната и от Североизточна Европа дойде нов вирус А „Панама”, който предизвика доста заболявания. Затова трябва да бъдем в готовност през февруари и до средата на март.

-    В България имаме ли добри традиции в лечението на грипа?
-    Има създадена и утвърдена практика в това отношение, макар че вирусологията не се изучава достатъчно в медицинските университети. Лечението на грипа се промени драстично с въвеждането на химиотерапията. Това понятие у нас погрешно се свързва единствено с рака, но много по-отдавна чрез химиотерапия се лекуват именно инфекциозните заболявания.

-    Преодоляна ли е практиката при грип веднага да се започне антибиотик?
-    Антибиотиците нямат никаква роля срещу самата вирусна инфекция! Лечението трябва да бъде с някои от специфичните противогрипни препарати. Те са в две големи групи М-блокери (напр. Римантадин) и невраминидазни инхибитори (напр. Оселтамивир) според чувствителността на конкретните щамове. Тези препарати въздействат на вируса по различен начин, но в крайна сметка блокират неговата възможност да разгърне инвазията си в организма. Важното е да се започнат по схема още след първите симптоми. Препаратите могат да бъдат приемани и от контактните лица в по-ниски дози с предпазна цел. Лечението на грипа включва също антиоксиданти – витамин Е (но само след пубертета) и витамин С, както и някои имуномодулатори. Разбира се, срещу температурата, болките и кашлицата могат да се приемат съответните симптоматични средства и едва при установяване от лекаря на бактериално усложнение се предписва антибиотик. 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 86