Здраве

20 Януари 2011

27028

Животът днес

Аритмиите се лекуват, но трябват пари

Нарушенията на сърдечния ритъм са многобройни и варират от напълно безобидни до смъртоносни. Преди няколко дни най-големият европейски производител на кардиостимулатори „Биотроник” дари 50 скъпи устройства, с които се спасява животът на хора с тежки сърдечни ритъмни нарушения. Част от стимулаторите вече са поставени в Националната кардиологична болница (НКБ). Преди дарението имплантирането на спасителните устройства беше почти замряло, защото здравната система не покрива цената им.

Доц. Тошо Балабански, ръководител на отделението по електрофизиология в НКБ:

Аритмиите са различни видове нарушения на сърдечния ритъм. Почти всички хора са усещали т.нар. сърцебиене, неравномерен пулс или „прескачане” на сърцето. Често тези оплаквания са напълно невинни и се появяват при абсолютно здрави хора. Но понякога могат да бъдат израз на сериозно състояние. Това може да се установи чрез преглед при специалист и някои изследвания. Признаците, които трябва да ви насочат към лекаря в най-скоро време, са болка в гърдите по време на чувството на аритмия, едновременно прилошаване, замайване и безсилие, затруднения в извършването на обичайни физически действия – напр. прекомерна умора и задъхване при изкачване на 2–3 етажа стълби.

При посещението при лекаря той започва винаги с неинвазивни изследвания – ЕКГ или холтер (24-часов запис), ехокардиография, велоергометрия – запис на работата на сърцето по време на физическо натоварване, някои лабораторни данни. Добре е да се види и ендокринният статус, защото някои хормонални промени могат да протекат с ритъмни нарушения.

Сред най-опасните аритмии са камерното мъждене, камерната тахикардия и предсърдното мъждене. Първите две могат сами по себе си да доведат до фатален край, а третата е коварна, защото често причинява исхемичен мозъчен инсулт с всички тежки последици.

За съжаление има някои пациенти, които са напълно здрави, но имат вродено (но не наследствено) увреждане в „електрическата система” на сърцето. При тях може да настъпи фатална аритмия и понякога първата й проява е внезапната смърт.

Добрата новина е, че дори животозастрашаващите аритмии в днешно време подлежат на лечение, контрол и дори на пълно излекуване. На първо място има голям набор от антиаритмични лекарства. След това може да се повлияе чрез инвазивно лечение. При него чрез специални катетри се прониква в сърцето, достига се до увредената зона, която причинява аритмията, и там се въздейства с електричество с висока честота. Това е така наречената радиофреквентна аблация. Чрез нея например може да се прекъсне предсърдното мъждене. Третата възможност е имплантирането на умни машинки в тялото, които контролират сърдечния ритъм и не позволяват появата на тежки аритмии.

В НКБ се прилагат всички съвременни лечебни методи, но проблемът е чисто финансов. Възможността за инвазивни процедури при аритмии е ограничена поради липсата на средства. Държавното осигуряване не покрива консумативите, а хората масово не могат да си ги позволят. Подобна е ситуацията с апаратчетата, които трябва да се поставят при хората с животозастрашаващи аритмии. Държавата смята преките разходи за тези апарати и консумативи, но отсреща стоят спасени хора, често в активна възраст, или пък предотвратяване на тежка и много по-скъпа инвалидизация.

Д-р Иво Кожухаров, гл. асистент на Сектор „Кардиостимулация” в НКБ:

Модерните високотехнологични кардиостимулатори (кардиовертер-дефибрилатори) могат да разпознават и автоматично да прекъсват опасни аритмии. Тези устройства са задължителни за болни с висок риск от внезапна сърдечна смърт. Установено е, че половината от тези болни загиват до първата година, ако не им бъде поставен такъв апарат. Устройствата са много скъпи, но пряко спасяват човешкия живот.

В България ерата на кардиовертер-дефибрилаторите започна от 2000 г., когато е поставен първият от тях в нашата болница. Тогава държавата закупи 20 устройства, а през следващата година още 10. Но след промяната в здравната система и въвеждането на НЗОК се ограничи покупката на скъпоструващите консумативи.

От 2002 г. никой не заплаща тези устройства. А пациентите ни практически са били спасени след внезапна сърдечна смърт и без имплантацията на такъв дефибрилатор очакват всеки момент фаталната аритмия да се повтори. Сред тези пациенти има деца и тези, на които сме сложили миниатюрните устройства, живеят абсолютно нормално. В крайна сметка се оказва, че цената на това устройство е цената на живота за някои пациенти.

До момента в НКБ има около 40 поставени такива дефибрилатори, от които 7 са на деца до 15-годишна възраст. В чисто медицински план ние нямаме никакви затруднения да ги поставяме. В България има 4-5 специалисти в тази област и те са достатъчни за обема от пациенти. Годишно са необходими 1 милион и 500 хиляди лева за тези устройства, за да бъдат подсигурени нуждаещите се пациенти – около 100 души годишно.

Петко Христов Приводанов, на 60 год. от Габрово:

Преди време имах проблеми със сърцето, поради което ми беше направена операция – байпас. След това в продължение на 8 години нямах оплаквания и живеех нормално. Но никога няма да забравя датата 28 ноември 2010 г., когато съдбата едновременно ме удари и беше благосклонна към мен.

На този ден излязох да се разходя и да се видя с моя лекуващ кардиолог. Седнахме в една сладкарница в Габрово и след това нямам спомени... По-късно разбрах, че внезапно съм припаднал и съм изпаднал в така наречената ритъмна смърт. Минути преди това нямах абсолютно никакви оплаквания и нищо не предвещаваше какво ме очаква. Фактът, че до мен е бил лекарят ми, ми спаси живота. Ще съм му благодарен завинаги! Той е повикал свои колеги от спешната помощ, а междувременно ме е реанимирал. Затова мозъкът ми не е оставал без кръв и в момента нямам никакви увреждания.

По време на клиничната смърт не видях никакви тунели или други неща, за които някои разказват. След това ме изпратиха в Националната кардиологична болница, където д-р Кожухаров ми постави един животоспасяващ апарат. За пореден път имах късмет, защото този апарат е много скъп, а моят е от дарение на фирмата производител. Сега се чувствам добре и физически, и психически и най-важното - не ме гнети чувството, че всеки момент мога да умра. Д-р Кожухаров ми върна нормалния живот.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 151