Аспиринът може да спасява живот


Д-р Питър Елууд е професор в Медицинския университет в Кардиф, Великобритания, и водещ специалист за ролята на аспирина в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. През своята почти 50-годишна изследователска практика проф. Елууд е публикувал повече от 300 проучвания в тази област. Но безспорно вниманието на световната медицинска общност е привлечено най-вече от извършеното през 1974 г. от професора и екипа му първо проучване за връзката между аспирина и намаляването на смъртността от инфаркт на миокарда.

По време на срещата с екипа на в. „Живот и Здраве” проф. Елууд показва малък ключодържател, който всъщност представлява кутийка, съдържаща две таблетки аспирин. „Аз съм на възраст, в която са възможни изненади за здравето ми, поради което съм готов да взема аспирин при първите признаци на започваща сърдечна атака или проблем с мозъчното кръвообращение. Това може да намали последиците от евентуален съдов инцидент и дори да спаси живота ми”, категоричен е проф. Елууд. Той е привърженик на тезата, че понякога сложните ситуации могат да имат неподозирано прости решения. Едно такова решение е превенцията с продължителен прием на ниски дози аспирин. Това е достъпен, евтин и същевременно много ефективен метод за предпазване от здравните бичове на нашето съвремие. Рисковете от ниските дози аспирин са минимални, а ползите са доказани. Все пак е важно човек да се консултира с личния си лекар или с кардиолога си дали за него е подходящо да взима всеки ден 100 милиграма аспирин.

Проф. Елууд пред „Живот и Здраве”:

- Проф. Елууд, доколко от поведението на конкретния човек зависи дали ще се разболее от инфаркт или инсулт?
- Тези крайни последици от съдовите заболявания на сърцето и мозъка не идват внезапно. Преди това има един продължителен процес на увреждане на артериите от атеросклерозата. Лошото е, че много често човек не усеща абсолютно нищо и за него и за близките му инфарктът или инсултът идват като гръм от ясно небе. Всъщност факторите, които довеждат до атеросклерозата, в по-голямата си степен са зависими от начина на живот на конкретния индивид. Има и наследствени моменти, но те въздействат много по-слабо.


- Кои са тези фактори?
- Те са широко известни. На първо място високото кръвно налягане. Следва високото равнище на общия и на лошия холестерол, както и на триглицеридите. Обездвижването, нерационалното хранене и наднорменото тегло са в пряка връзка с увреждането на кръвоносните съдове. Като прибавим диабета при значителна част от хората, както и тютюнопушенето, картината става пълна. Всъщност именно чрез контрола на рисковите фактори в западния свят се постигна намаляване на смъртността от инфаркт и инсулт. За възникването на тези остри заболявания значителна роля има и образуването на тромб в кръвоносните съдове. Затова е важно да се препятства възможността за повишено „слепване” на червените кръвни клетки (тромбоцитите) помежду им.


- Трябва ли всеки човек над 50 години да взима ниски дози аспирин?
- Това е въпрос на лично решение и на препоръка от личния лекар. При пациентите с налични рискови фактори аспиринът има доказано действие в превенцията на фатални сърдечно-съдови инциденти. Все повече се доказва и ролята му срещу рака на дебелото черво. Тук не говорим за лечение, а за предпазване.

- А каква е ролята на аспирина при спешни състояния, напр. внезапни продължителни болки в гърдите?
- Много е важно в такива случаи да се вземат веднага 200 – 300 милиграма аспирин. Това би трябвало да го препоръчат по телефона от спешната помощ още при първото обаждане на пациента. Затова хората със сърдечни проблеми или с рискови фактори трябва да носят винаги аспирин със себе си. Дори и болката да не се окаже сърдечна, аспиринът пак ще помогне, но няма да навреди.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 161