Доскоро авокадото присъстваше в списъка на забранените храни за хората, които искат да отслабнат. Много изследвания и експерименти обаче доказаха, че всъщност употребата на този плод има точно обратен ефект.

Предлагаме ви 5 факта в полза на авокадото:

  1. Резултати от изследване, публикувани в Nutrition Journal, показват, че авокадото помага да се отслабне. Учени провели експеримент с две групи доброволци, първата от които добавила плода в ежедневното си меню. Това довело до снижаване на апетита през първите пет часа след приема на авокадо.
  2. Авокадото подобрява здравословното състояние на хората. Резултатите от национално изследване на храненето и имунитета на 17567 американци доказали, че тези от тях, които употребявали авокадо, имали по-бърз метаболизъм и по-добра микрофлора на стомашно-чревния тракт.
  3. Авокадото съдържа хранителни влакна, осигуряващи правилен баланс на захарта в кръвта, което помага за намаляване на теглото и на риска от появата на захарен диабет тип 2.
  4. Авокадото подобрява състоянието на кожата, защото съдържа голямо количество витамин А и снабдява организма с елементи, активно борещи се с токсините. Плодът ускорява и обмяната на веществата, което е много полезно, ако ви се налага късно да се храните.
  5. Авокадото е богато на полезни за организма мазнини, които повишават енергията и бързо изгарят, без да носят риск от наднормено тегло.

Само преди дни учени съобщиха, че авокадото съдържа десетки вещества, полезни за здравето като фитонутриентите, които се борят с раковите клетки. Друг полезен компонент е авокатин В, който е уникален за плода. Международен екип от учени от Италия и Канада установиха, че авокатин В помага срещу онкологичните заболявания.

Известно е, че върху организма на човека много добре влияят каротеноидите. В авокадото се съдържат 11 различни видове от тези антиоксиданти. Лутеинът е един от тях. Той не само подобрява зрението, а и е мощно оръжие срещу рака. Специалисти от Калифорнийския университет установиха, че лутеинът понижава риска от рак на простатата.

Сподели във Facebook