Ново изследване, проведено от израелски учени, доказа, че употребата на добре изпечено месо чувствително увеличава риска от неалкохолна частна чернодробна болест. Става въпрос за прекомерно натрупване на мазнини в този орган (стеатоза). Ако здравословният проблем не се лекува, може да се стигне до цироза, която пък може да доведе до рак, пише The Daily Mail.

За да стигнат до този извод експертите провели изследване с участието на 789 души, които споделили начина си на хранене и на приготвяне на продуктите. След ултразвуково изследване на черния дроб на доброволците, се оказало, че тези от тях, които предпочитали обработено червено месо с 47% по-често страдат от чернодробни заболявания. А резистентността към инсулина при тях се срещала 55% по-често.

Опасността от стеатоза и резистентност към инсулин били най-високи при участниците в изследването, които готвели дълго месото и при високи температури. Според специалистите причината е, че под въздействието на високите температури в месото се появяват опасни съединения – хетероциклични ароматни амини, които сериозно провокират здравето.

Сподели във Facebook