Здраве

11 Ноември 2022

credoweb bg

Неутрализирането на SARS-CoV-2 вируса в организма до 7-ия ден от появата на симптомите на коронаинфекцията е решаващо за предотвратяване на усложнения и дългосрочни последици за здравето. Забавянето на диагностицирането и на лечението крие рискове от сериозни белодробни, сърдечносъдови, неврологични усложнения, психиатрични проблеми и увеличава вероятността от пост-COVID. Това е важно за ситуация като настоящата, в която циркулират множество други вируси и нерядко СОVID се слага под общ знаменател със сезонните инфекции.

При значителен брой пациенти, изкарали COVID-19 тежко, могат да се развият белодробни усложнения – получават се изменения в белите дробове месеци след боледуването, като успоредно продължават задух и кашлица.

Чести усложнения на COVID-19 са белодробните тромбоемболии, които са тежко животозастрашаващо състояние, често завършващо фатално. Оплакване, което споделят множество пациенти, е периферната артериална тромбоза в крайниците. Тя не е критична, но причинява мъчителни болки, които обричат засегнатите на тежки страдания.

Кардиолозите съобщават също за остър коронарен синдром - миокарден инфаркт или нестабилна стенокардия, т.е. прединфарктно състояние. Отчитат се и повече случаи на инсулти, когато по-засегнати са кръвоносните съдове на мозъка.

Близо 77% от прекаралите коронавирус имат късни сърдечни усложнения,

сочи проучване на германски учени от Goethe University Frankfurt и Университетската болница във Франкфурт на Майн, Германия, публикувано на 5 септември т.г. в сп. Nature. Става въпрос за пациенти, които преди това са били здрави или с леко първоначално сърдечносъдово заболяване. Наблюдавани са:

  • задъхване при усилие (62%); 
  • сърдечни аритмии (28%); 
  • атипична болка в гърдите (27%); 
  • синкоп (3%). 

Значителна част от преболедувалите СОVID-19 се оплакват от високо кръвно, въпреки че преди инфекцията не са имали артериална хипертония. В половината случаи това състояние е временно, но при останалите обикновено е начало на болестта. При диагностицираните хипертоници се влошават стойностите, дори артериалното им налягане да е добре контролирано.

Макар и по-рядко, след коронавирус се отключват миокардит (възпаление на миокарда) или перикардит (възпаление на обвивката на сърцето).

Ранното диагностициране и лечение е особено важно за хората със съпътстващи заболявания - астма или други хронични белодробни заболявания, артериална хипертония, захарен диабет, хронични бъбречни заболявания, затлъстяване. Освен по-благоприятен изход, при тях това

редуцира и риска от пост-COVID – състояние, протичащо със симптоми като затруднено или учестено дишане,

уморяемост или отпадналост, усещане за постоянно изтощение, затруднения в мисленето и концентрацията (т.нар. „мозъчна мъгла“), кашлица, болки в гръдния кош и корема, в мускулите и ставите, главоболие, диария, проблеми със съня, световъртеж, продължаваща във времето загуба на вкус и/или обоняние, тревожност, депресивно настроение, промяна в месечния цикъл на жените, хормонален дисбаланс, косопад, замайване, повръщане.

При установен СOVID-19 – с PCR или антиген тест, у нас има възможност за бързо лечение с моноклонални антитела до 7-ия ден от появата на симптомите. Става дума за случаи, при които не се налага лечение с кислород. Вашият общопрактикуващ лекар може да Ви насочи към медицински център, ДКЦ или болница, където да го получите.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook