Здраве

23 Септември 2014

2728

Животът днес

Белодробният ТЕЛК отвори врати в МБАЛ "Пловдив"

Комисията бе разкрита в МБАЛ "Пловдив", става ясно от профила на лечебното заведение в CredoWeb. В края на мандата на министър д-р Таня Андреева беше проведена реформа в областта на ТЕЛК-овете, в резултат на което бяха закрити специализираните експертни състави – психиатрични, пулмологични и очни, и останаха само общите, обяснява директорът на МБАЛ „Пловдив“ доц. Георги Йорданов, на чието подчинение са и комисиите тук.

Психиатричният и очният са в структурата на болницата, затова без никакво напрежение за пациентите те се преливат в общите ТЕЛК-ове. Не така обаче стои въпросът с белодробната комисия, която е в състава на Белодробна болница и е на подчинение на Община Пловдив. „Медиците от експертния състав бяха съкратени и останаха без работа. Нито от лечебното заведение, нито от градската управа запазиха комисията, за да решат проблема с експертизите на болните с белодробни заболявания и туберкулоза“, казва директорът. Пациентите изпадат във вакуум и не могат да получат своите експертни решения от юли досега. Прави са да недоволстват, но не заслужават тези тревоги”, смята доц. Йорданов.

За да се свали социалното напрежение сред хилядите и без това страдащи от тежки заболявания хора, до 15 септември в общите състави на ТЕЛК към МБАЛ „Пловдив“ са били назначени пулмолози. Те веднага започват работа в ТЕЛК, разположен в сградата на Районната здравна инспекция, бившата ХЕИ, и така въпросът на болните ще бъде решен. „Но остава друг проблем – отделянето на пациентите с белодробни болести, които в определени случаи може да бъдат заразни за останалите. Това съжителство не е съвсем безопасно“, коментира директорът на МБАЛ „Пловдив“. Според него огромно недоумение буди фактът защо Община Пловдив не е дала съгласие белодробният ТЕЛК да мине към бившата ОРБ, но да остане базиран в Белодробна болница, където беше досега.

Още информации от МБАЛ „Пловдив” можете да получавате, ако последвате профила й
http://www.credoweb.bg/MBAL-Plovdiv-profile-19579.html



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 115