Здраве

18 Октомври 2018

credoweb bg

Национална информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечносъдовия риск при хора със захарен диабет тип 2 (ЗДТ2) стартира на 20-ти октомври 2018 г.

Инициативата под надслов „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!” се организира от фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България съвместно с Българското дружество по ендокринология. Провежда се за втора поредна година и целта й е да  информира широката общественост за риска от развитие на сърдечносъдови заболявания при хората със захарен диабет тип 2 (ЗДТ2).

Първият етап от инициативата е осъществяване на безплатни изследвания за гликиран хемоглобин на пациенти, диагностицирани със захарен диабет тип 2 и ще се проведе чрез използване на услугите на мобилна лаборатория в рамките на няколко дни в часовия диапазон от 10.00 до 16:00 ч. на посочените места в следните градове:

София:

-           20-ти октомври, Борисова градина;

-           21-ви октомври, Южен парк.

Пловдив – 22-ри октомври, до Градската художествена галерия;

Стара Загора – 23-ти октомври, Градската градина до Общината;

Варна – 25-ти октомври, до входа на Морската градина;

Плевен - 26-ти октомври, до Градската градина и пл. Възраждане.

Гликираният хемоглобин HbA1c)

е форма на хемоглобина, която показва среднодневните нива на кръвната захар за последните 3 месеца. Изследването на гликирания хемоглобин е „златен стандарт” за оценка на гликемичния контрол при лица със захарен диабет. За измерване на нивата му не се изисква специална подготовка от страна на пациента и може да се извършва по всяко време на деня.

Ако захарният диабет тип 2 бъде открит навреме и правилно контролиран, вероятността за допълнителни усложнения и тежки характерните съпътстващи заболявания може да бъде намалена. Правилното хранене, умерената редовна  физическа  активност и изборът на подходяща терапия са от основна важност за предотвратяване на рецидивите. Пациентите със захарен диабет тип 2 трябва да знаят, че ако страдат от това заболяване, опасността за тях не произтича единствено от повишените нива на тяхната кръвна захар, но и от развитието на сърдечносъдови заболявания.

Българското дружество по ендокринология

е създадено през 1965 г. от проф. Иван Пенчев като група за изучаване на диабета и вече 53 г. работи упорито в областта на ендокринологията, успявайки да издигне българската диабетология до съвременното й ниво на познания и възможности. В сътрудничество с медицински специалисти информира и образова българските граждани, за да бъдат понижени заболеваемостта и смъртността, свързани с ендокринологични заболявания. Дружеството организира форуми, конгреси и симпозиуми, на които задълбочено се разглеждат всички актуални проблеми на ендокринологията.

За Boehringer Ingelheim

Фармацевтична компания Boehringer Ingelheim цели подобряване на здравето и качеството на живот на пациентите. Фокус в работата на компанията са заболявания, за които до момента не са налични достатъчно задоволителни терапевтични възможности. Поради това компанията се стреми да разработва иновативни лечения, които да могат да удължат живота на пациентите. В областта на ветеринарната медицина Boehringer Ingelheim има за цел да постигне напредък в профилактиката на редица заболявания.

Фамилна собственост от основаването си през 1885 г., Boehringer Ingelheim е една от 20-те водещи компании във фармацевтичната индустрия. Мотото на компанията, с около 50 000 служители в световен мащаб, е „Създаване на ползи чрез иновации“. Boehringer Ingelheim упражнява дейност в три бизнес сфери - фармацевтични продукти за хора, ветеринарна медицина и биофармация.

Като семейна компания, за Boehringer Ingelheim социалната отговорност е важна част от корпоративната й култура. Това включва глобално участие в обществено значими проекти, както и пълноценна грижа за служителите. Уважение, равни възможности и баланс между кариерата и семейството – всичко това лежи в основата на взаимното сътрудничество.

При всяко свое начинание компанията се фокусира върху опазване на околната страна и устойчиво развитие.

Повече информация за Boehringer Ingelheim може да намерите на www.boehringer-ingelheim.com или http://annualreport.boehringer-ingelheim.com.

 

Сподели във Facebook