Бирената мая пречиства и разкрасява

Не само запалянковците, а и кожата обича пенливата напитка

Тина БОГОМИЛОВА

Светът е футбол, което означава, че бира се лее пред екраните в цял свят. А братовчедката на пенливата течност – бирената мая, пречиства и разкрасява. Според специалистите кожата ни обича кехлибарената напитка.

Дрождите на бирената мая са от вида saccharomyces cerevisiae (cerevisiae на латински означава „пиво“). Те превъзхождат роднините си по количеството полезни витамини и минерали, защото минават през специален процес на преработване. 

Бирената мая е природен източник на витамини от група В (В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9, В12), ценни аминокиселини, минерали и микроелементи (желязо, цинк, манган, хром, селен, фосфор).

Витамините от В-групата са много важни за изграждането и правилното функциониране на клетките, а бирената мая ги осигурява всичките накуп.

Освен това укрепва сърцето и имунната система, възстановява силите след тежък труд, спорт, заболявания. Помага не само при физическа преумора, но и при психическо изтощение. 

Бирената мая се приема и при недостиг на стомашен сок, анемия, чревни възпаления.

Препоръчва се за регулиране на нивото на кръвната захар и понижаване на холестерола.

Бирената мая защитава клетките от токсини, което я прави чудесен имуностимулатор и антиоксидант.

Добавката има диетично действие, ако се изпие половин час преди хранене. Създава чувство на ситост, което трае дълго, апетитът намалява и след това се хапва по-малко. Предпочитана храна е за вегетарианците, защото снабдява организма с важни минерали и витамини. 

Бирена мая разкрасява, тъй като е богата на желязо, цинк, фолиева киселина, селен. Това са важни минерали за косата, кожата и ноктите.

Маята прави кожата гладка и еластична, лекува акне, екземи и дерматити. Косата става лъскава и мека, а пърхотът изчезва. Ноктите спират да се чупят. Неостаряващата София Лорен всеки ден пие чаша айран с разтворена в него бирена мая. 

Домашната козметика също залага на бирените дрожди. С тях се приготвят много домашни кремове и маски, като се добавят обичайните разкрасители като мед, зехтин, мляко, лимон и др. 

При много суха кожа маята се разтваря в 50 мл мляко, лимонов сок и жълтък. Друг вариант при суха кожа е маска от един жълтък и по една супена лъжица мая и мед. Маската стои 15 минути и се отмива с хладка вода. 

Бирената мая е 
идеална добавка за тийнейджъри, тъй като преборва акнето. 

Необходими са четири лъжици мая, които се разбъркват с розова вода до получаването на гъста каша. Маската стои половин час. При мазна кожа бирената мая може да се смеси и само с кисело мляко.

Нежен ексфолиант се получава от намачкан банан и лъжица мая. Нанася се върху чисто и сухо лице за десетина минути.

Кожата се тонизира със смес от рендосана краставица, кисело мляко и бирена мая. Копринена кожа се получава за половин час със смес от мая и лимонов сок, а дехидратираната иска вместо лимонов сок зехтин. 

Домашен балсам прави косата лъскава и мека. Към бадемово масло или зехтин се добавя бирена мая. Нанася се върху измита коса за десетина минути и се отмива.

Бирената мая има 
забележителен ефект и върху ноктите. 

Достатъчно е да се добави лъжица мая на прах към крема за ръце.

Бирената мая може да се приема на прах, гранули, таблетки и под форма на течен екстракт. На пазара има различни марки, има и с добавки на витамини А, С, Е.

Трябва да се спазва дозировката, която е препоръчана от производителя или специалиста, тъй като различните видове имат различна концентрация на витамини и минерали. 

Бирената мая се приема от един до три месеца. Възможно е през първите няколко дни да се усети подуване на стомаха и газове, но тези странични ефекти отшумяват след няколко дни. Бирената мая не бива да се приема заедно с добавки за спортисти, защото организмът ще се претовари с витамини.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 105