Боян Петров отново показа изумителна воля

Нашият известен алпинист, спелеолог и учен биолог Боян Петров стана първият българин, стъпил на третия по височина връх в света – Канчендзьонга (8586 м). Той е направил солово изкачване на 20 май по класическия маршрут от юг, след което благополучно се е завърнал в базовия лагер. Формално (заради общото разрешение от съответните власти) Боян Петров бе част от голяма международна хималайска експедиция.

Разположен най-източно от осемхилядниците в Хималаите според историческата справка между 1838 и 1849 г., Канчендзьонга е смятан за най-високия връх в света. Практически той не се изкачва до най-високата точка, алпинистите стигат до самото му подножие, тъй като е свещен за жителите на Сиким.

Постижението му е резултат от наистина изумителна воля и спортна дисциплина, тъй като Боян е единственият алпинист с инсулинозависим диабет, вписал в актива си Канчендзьонга. Нещо повече - върхът е само част от амбициозната му програма от три осемхилядника за 2014 година, в която е планирал още атака на Броуд пик (8047 м) и смятания за най-труден за изкачване К2 (8611). Петров вече има един опит за превземане на К2 заедно с Дойчин Боянов през 2005 г., но тогава двамата стигнаха до 8200 метра.

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 101