Болни от хепатит C се нуждаят от съвременно лечение

Хепатит С е вирусна инфекция, засягаща черния дроб, която при около 80 на сто от заразените хронифицира. Заразяването става по кръвен път – основно при пациенти, подлагани на венозни манипулации. Възможно е болестта да се предаде и при стоматологични интервенции, татуировки, пиърсинг и др. Само 20 на сто от заразените имат симптоми в острата фаза. При останалите няма никакви признаци. Но това не означава, че инфекцията при тях е безобидна. Напротив, при хронифициране на процеса често с годините се развиват цироза, рак на черния дроб и чернодробна недостатъчност.

„В момента лечението в България се провежда стандартно само с интерферон и рибавирин, докато по международните стандарти  би трябвало да се добавя и трети медикамент (протеазен инхибитор) при определени пациенти. Тази тройна комбинация увеличава ефективността на лечението до 80% и дава шанс на пациентите да се предотвратят рак на черния дроб, чернодробна цироза, както и да се намали броят на чернодробните трансплантации”, обяснява проф. Людмила Матева, национален консултант по гастроентерология.

Лечението, което се прилага от близо две години в целия свят, беше одобрено за приложение в България от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Въпреки това пациентите имат опасения, че заради административни формалности, те ще могат да се възползват от терапията едва от 1 януари 2014 г. За някои този срок би бил фатален, особено за тези, при които заболяването прогресира бързо. По данни на клиниките, които лекуват пациенти с хроничен вирусен хепатит, до края на годината не повече от 5 до 10 пациенти биха се нуждаели от подобно лечение, което по никакъв начин не застрашава бюджета на НЗОК. 

В. „Животът днес” потърси един реален пациент с хепатит С, за да ви представим гледната точка на засегнатите от болестта:
Михаела Георгиева, на 39 г. от София

- Г-жо Георгиева, с какво се занимавате в момента?
- В момента съм отпуска по майчинство с второто ни дете, иначе съм завършила две висши образования – българска филология в СУ и публична администрация. За съжаление, фирмата, в която работех, преди да изляза по майчинство – „Техноимпекс”, фалира.

- Кога разбрахте, че имате здравословен проблем?
- Това за мен дойде напълно ненадейно. Когато се роди втората ми дъщеря точно преди 2 години, взимахме стволови клетки и при тези изследвания се оказа, че съм заразена с вируса на хепатит С.

- Имате ли някакви оплаквания, чувствате ли се болна?
- Абсолютно нищо не усещам, нямам каквито и да е симптоми. Но съм наясно, че с течение на времето вирусът може сериозно да порази черния ми дроб и да доведе до много тежки последици. При мен инфекцията е хронична.

- Имате ли представа как при вас се е получила заразата?
- Нямам никаква идея! Много съм мислила по въпроса, но не попадам в традиционните рискови групи. Нямам здравословен проблем, който да изисква венозни инжекции, не съм имала и операции, както и сложни стоматологични процедури. Все по-често си мисля, че при мен се получи чрез посещенията при маникюристки и педикюристки. Често там няма никаква сериозна хигиена при уредите, а всички знаят, че редовно има разкървавяване.

- С какво диагнозата промени живота ви?
- Най-много ме беше страх вирусът да не е предаден и на детето. Слава Богу, след 18 месеца изчакване, за да стане възможно изследването на дъщеря ми, се установи, че тя е здрава!

- Самата вие как се лекувате?
- С двойната комбинация, но се оказа, че при мен няма ефект и това усложнява нещата. Сега ми се налага да се включи и нов трети препарат, за който се надявам да ми бъде осигурен от държавата, защото цените са непосилни за отделните пациенти. Ако не ни го осигурят, нямам идея какво ще правя. Но аз не съм в най-тежкото състояние, има пациенти в много напреднал стадий, за които новото лечение е животоспасяващо. Апелирам към всички при възможност да си направят профилактично изследване дали са носители на вируса на хепатит С. Особено хората, които са имали кръвни процедури, дори такива, които изглеждат безобидни като педикюра, например.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 59