Високотехнологичен медицински комплекс започна работа в гр. Панагюрище. Лично министър-председателят Бойко Борисов присъства на откриването на „Уни Хоспитал“ заедно с председателя на надзорния съвет на "Асарел Медет" АД проф. Лъчезар Цоцорков, социалния министър Зорница Русинова, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, кмета на Панагюрище Никола Белишки, областния управител на Пазарджик Гинче Караминова, президента на КНСБ Пламен Димитров, евродепутата Андрей Новаков, депутати, кметове, представители на бизнеса, сред които и управителят на „Екофарм“ д-р Петър Велев.

Лечебното заведение е изградено на базата на публично-частно партньорство между "Асарел Медет" АД и община Панагюрище, като основен инвеститор е медодобивното дружество.

Всичко за здравето под един покрив (ВИДЕО)

Заради тази инвестиция  „Асарел-Медет“ и „Асарел Панагюрище Здраве“ получиха голямата награда „Инвеститор на годината“ за 2015 г. от Българската агенция за инвестиции и сертификат от Министерството на икономиката за „Инвеститор Първи клас“.

В своето изказване премиерът Борисов подчерта, че болницата е изключителна придобивка не само за хората от региона и страната, но се надява да привлече пациенти и от чужбина.  Проф. д-р Лъчезар Цоцорков заяви, че денят на откриването на „Уни Хоспитал“ е исторически за община Панагюрище и за цяла България. С новия медицински комплекс не само се решават проблемите на малките населени места в здравеопазването, но се разкриват нови работни места, възможности за обучение,  задържат се младите лекари и се дава шанс за медицински туризъм в България.

В „Уни Хоспитал“ работи модерен център за комплексно онкологично обслужване, в който са внедрени двата най-добри за България и за Югоизточна Европа мултимодални линейни ускорителя от най-високия клас в света. С тях може да се извършва широк кръг от радиохирургични манипулации. Високите технологии позволяват да се съчетаят образни диагностични методи – компютърен томограф, магнитен резонанс, ПЕТ-СТ, ултразвукови и други, с оперативни интервенции, най-модерни инвазивни методи, както и да се осъществяват телекомуникационни връзки с водещи центрове във всички специалности.

Туморният борд е с международно участие на водещи европейски специалисти и ще обсъжда всеки случай на място, за да определи и проведе комплексното му лечение. В болницата е оборудван хирургичен комплекс с първата за страната и за Югоизточна Европа хибридна операционна зала с роботизиран ангиограф.

Медицинският комплекс  разполага с 310 легла, 19 стационарни и 8 диагностични клиники и отделения. Над 700 души е медицинският и техническият персонал.

Девизът на медицинския комплекс е „Всичко за здравето под един покрив“, като препратка към комплексния и интердисциплинарен подход към пациента – от профилактиката и диагностиката до лечението, рехабилитацията и дългосрочните грижи. Целта е болните да получат тук всичко, заради което им се налага да пътуват в чужбина.

Сподели във Facebook