Борбата с вредните бактерии – мисия възможна
Д-р Мария ПЕЧИЛКОВА, детски гастроентеролог, Пловдив
Терминът пробиотици е въведен за пръв път през 1965 г. от Lilly и Stilwel, които ги определят като микробно получени фактори, стимулиращи растежа на други микроорганизми. Според определението на Световната здравна организация пробиотиците са „живи микроорганизми, които, когато се прилагат в достатъчни количества, са полезни за здравето”.
Доказано е, че пробиотиците са безопасни. Млечнокиселите бактерии са използвани от човека от хилядолетия за производство на ферментирали храни. Не са познати патогенни щамове от съответните микроорганизми. Някои видове лактобацили и бифидобактерии са нормални обитатели на стомашно-чревния тракт или са обичайно преминаващи през него и като такива не са заразни или токсични.
В стомашно-чревния тракт на всеки възрастен индивид се намират 1-2 кг бактерии. От функционална гледна точка различните видове микроорганизми, съжителстващи с човека, се разделят на три основни групи: патогенни, причиняващи вреда на организма, условно патогенни (при нормални защитни сили не предизвикват проблеми, но при нарушен имунитет се явяват като болестотворни), полезни - влияещи благоприятно върху организма. От съотношението между трите основни групи се обуславя имунният отговор и защитата на организма, т.е. здравето на човека.
Пробиотиците са бактерии, които спомагат за поддържане на естествения баланс на микрофлората в стомашно-чревния тракт. В храносмилателната система на човека се съдържат около 400 вида пробиотични бактерии, които намаляват развитието на вредни микроорганизми и влияят благоприятно на храносмилателната система. Най-широко разпространените пробиотични щамове са представители на млечнокиселите бактерии и бифидобактериите.
Най-чести фактори, влияещи на чревната микрофлора, са чревните инфекции (бактериални или вирусни), приемът на антибиотици, начинът на хранене, стресът, приемът на хлорирана вода и др. Пробиотиците подпомагат разграждането на храната, производството на витамини в стомашно-чревния тракт, понижаване на чревното Ph и намаляване на нежеланата микрофлора, подобряване на абсорбцията на минерални вещества.
Червата са органът, оказващ най-голямо влияние върху имунната система. Приблизително 60% от имунните клетки на тялото се намират в чревната лигавица. Пробиотиците спомагат за подобряване на имунния отговор и предпазват от хранителна алергия. Добър ефект има при лечение на диарии - остри и хронични, лекувани с антибиотици. Пробиотична добавка намалява риска от некротизиращ ентероколит при новородени недоносени деца. Лечение с пробиотици благоприятно повлиява и болестта на Крон и улцерозния колит, синдрома на раздразненото черво.
„Лакто 4 VIP” e подходящ пробиотичен продукт, съдържащ живи лактобацили, получени чрез използване на най-съвременни високи технологии, осигуряващи производството на млечнокисели бактерии с високо качество. Те се произвеждат в 7 отделни фази, като две от тях имат изключително важно значение за жизнеността на лактобацилите след попадане в храносмилателния тракт. Те са устойчиви на действието на стомашната киселина и са резистентни към най-често използваните антибиотици. Високата технология за производство на „Лакто 4 VIP” осигурява доставянето на живите лактобацили до мястото на колонизацията им - тънките черва. Всяка капсула съдържа 2 милиарда живи клетки.
Лактобацилите присъстват нормално в стомашно-чревния тракт на човека. Те са в състояние да прилепват към лигавицата на чревната стена. Изграждат естествена екологична бариера, която осуетява инвазията на патогенни и вредни бактерии. Лактобацилите повлияват благотворно жизнеността на чревната микрофлора и поддържат нивата на имунната система в добро състояние.