Здраве

25 Ноември 2014

1651

Животът днес

Борбата със свободните радикали е възможна

Сърдечносъдовите заболявания държат световната класация по смъртност, а за България процентът надвишава средния за Европа. Въпреки че рискът е по-голям за хората над 50 години, зачестяват и случаите на инсулт сред по-младите, дори под 35-годишна възраст. 

Като едни от основните виновници за сърдечносъдовите болести медиците уличават т.нар. свободни радикали, тъй като те увреждат клетъчните мембрани, включително и в съдовете. Това се свързва с появата на високо кръвно налягане, с по-лесното отлагане на плаки по съдовете, което може да доведе до инфаркт - при руптура на една плака, запушване в съда, а ако този съд е в мозъка – до инсулт. Макар и с кратък живот, свободните радикали могат да увредят много системи в организма. Те са продукт на метаболизма, като допълнително околната среда (вредни емисии, обездвижване, стрес и т.н.) също по определени механизми може да отключи производството на свободни радикали от самия организъм.

В същото време на различни нива съществува баланс, който се бори с тях. Има молекули, ензими, различни метаболитни продукти, които предотвратяват образуването на свободните радикали - това е първото ниво. Второто ниво е свързването на тези свободни радикали, за да се неутрализира действието им. Комбинацията от тези две действия е трето ниво, като става въпрос за по-сложни молекули, ензими, които могат да свържат, да разградят и да възстановят вече засегнатите органи и системи в организма. 

Борбата със свободните радикали може да бъде свързана както с традиционната терапия (защото е доказано примерно, че много от медикаментите за високо кръвно налягане имат антиоксидантен ефект), така и с допълнително внесени в организма блокиращи субстанции. Това внасяне става, от една страна, с промяна в хранителния режим. На първо място – с увеличен прием на плодове и зеленчуци. Необходимо е и внасянето допълнително на витамини, като особено важни са витамините А и Е, които имат доказан ефект дори при тежки сърдечни заболявания.

В последните години бе изолирана молекула – ресвератрол, която е сред най-мощните антиоксиданти. Много изследвания доказаха, че тази молекула ускорява метаболизма, намалява натрупването на лошия холестерол и дори редуцира теглото. Какво всъщност е ресвератролът? Това е полифенолен фитоалексин – естествено съединение, намиращо се в люспите на червеното грозде, в някои билки, като например в японската пача трева, в боровинките и дори във фъстъчените люспи. 

В проведено наскоро плацебо контролирано, двойносляпо проучване са били включени пациенти, прекарали инфаркт на миокарда. Те са приемали по 10 мг ресвератрол всеки ден в продължение на три месеца. Друга контролна група са приемали всеки ден плацебо (инертно вещество, напр. захарно хапче) за същия период от време.

Резултатите от проучването са твърде показателни. Оказва се, че пациентите, приемащи ресвератрол, са със значително подобрена функция на лявата камера на сърцето, значително понижение на LDL холестерола и значително подобряване на ендотелната функция. Заради доказаното му антиоксидантно действие обяснимо в последните няколко години ресвератролът се превръща в един от новите хитове сред здравословните добавки. За него се говори, че може да излекува диабет 2, да удължи живота и дори да спре рака… поне това показват изследванията с лабораторни мишки. На българския пазар вече е наличен най-новият продукт, съдържащ ресвератрол – това е „Ресвирол”, произведен е в САЩ. В една опаковка има 30 капсули, достатъчни за едномесечен курс. (ЖД)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 124