Хората, които тичат за здраве, живеят 3 години по-дълго от другите, показа американско проучване, което анализира данни от проведените досега изследвания. Резултатите бяха публикувани в американското списание „Напредък в лечението на сърдечносъдовите болести“.

Специалистите отбелязват, че не е нужно да се тича бързо, за да се усетят ползите за здравето. Може да пиете, да пушите и да сте с наднормено тегло и все пак бягането да намали опасността от ранна смърт между 25% и 40%.

Нито един друг вид спорт няма такъв ефект, твърдят авторите на изследването. Ако трябва да се изразим в цифри – един час тичане ще удължи очакваната продължителност на живота ви със 7 часа, показват данните, цитирани от британския в. „Гардиън“. И макар че редовното тичане няма да ви направи безсмъртни, то удължава живота повече от ходенето, колоезденето или плуването, твърди изследването.

Двама от авторите също така участвали в друго изследване, публикувано през 2014 г. Според него само 5-10 минути тичане на ден със скорост, по-малка от 9 км в час, намалява риска от сърдечносъдова болест и ранна смърт. Това изисква значително по-малко усилие от препоръчваните от специалистите 150 минути умерени физически упражнения на седмица, които повечето хора така и не правят.

Разбира се, най-доброто упражнение е това, което ви доставя удоволствие и което ще правите. А иначе… – най-ефективно вероятно е тичането. Бягането за здраве е евтино, лесно (просто излизате от дома си и тичате) и там не може да се преструвате – винаги е енергийно натоварващо. Кросът дори може да бъде третиран като физическо упражнение със средна енергийна натовареност.

Източник: www.credoweb.bg

Сподели във Facebook