За повечето хора черният пипер е популярна подправка, която придава пикантен вкус на ястията. Според специалистите обаче това не е единственото му предимство. Оказва се, че черният пипер има и здравословни ефекти. Какви са те:

Помага на храносмилането

Черният пипер съдържа солна киселина, която помага на храносмилането. Тя понижава и риска от стомашно-чревни разстройства.

Предотвратява запека

Учените препоръчват на хората, страдащи от запек, да употребяват черен пипер. Това ще разреши проблема им.

Намалява теглото

Черният пипер помага на отслабващите. Подправката е богата на фитонутриенти, които намаляват мазнините в организма. Специалистите препоръчват черният пипер да се добавя към зеления чай.

Бори се с рака

Изследвания са установили, че черният пипер в съчетание с куркумата може да предотврати появата на рак. Черният пипер съдържа антиоксиданти, витамин А и каротиноиди, които помагат срещу опасните заболявания.

Сподели във Facebook