Според специалистите черният пипер трябва ежедневно да присъства в менюто ни, защото има редица полезни свойства. Какви са те:

Богат е на антиоксиданти

Някои видове рак, сърдечносъдови заболявания, възпаления, както и преждевременното остаряване може да се дължат на свободните радикали. Това са нестабилни молекули, които увреждат клетките. Пиперинът, основното активно вещество в черния пипер, притежава мощно антиоксидантно свойство и обезврежда свободните радикали. Той се бори и с хроничните възпаления, които са в основата на опасни заболявания като рак, диабет и сърдечносъдови проблеми. Черният пипер е най-ефективен при рак на млечната жлеза, на дебелото черво и на простатата.

Контролира нивото на захар в кръвта

В списание Endocrine бяха публикувани резултатите от изследване с участието на 86 души с наднормено тегло, които в продължение на осем седмици употребявали добавки с пиперин. Оказало се, че при тях значително се подобрила чувствителността им към инсулина.

Понижава холестерола

Високото ниво на холестерола в кръвта е свързано с увеличен риск от сърдечносъдови заболявания, които са основна причина за смърт по целия свят. Изследвания са доказали, че черният пипер понижава холестерола.

Подобрява състоянието на мозъка

Експерименти с лабораторни мишки установиха, че пиперинът намалява натрупването на амилоидни плаки в главния мозък, които водят до появата на невродегенеративни заболявания като деменция, Алцхаймер и Паркинсон.

Помага на стомашно-чревния тракт

Дисбалансът между полезните и вредни бактерии в стомашно-чревния тракт може да предизвика хронични заболявания, да наруши имунните функции на организма и да причини други здравословни проблеми. Резултатите от изследвания показаха, че черният пипер помага да се увеличи количеството на полезните бактерии.

Сподели във Facebook