Здраве

17 Декември 2020

Животът днес

Много хора смятат, че червените и зелените ябълки се различават само по цвета си. Според специалистите обаче те не са съвсем еднакви по съдържание на полезни вещества и хранителна стойност. Затова е добре да знаем кои са по-здравословни.

Зелените ябълки обикновено са по-кисели и имат по-дебела кора. Затова те са по-хрупкави, заради което някои ги предпочитат. Червените ябълки са по-тънкокори и по-сладки. Това пък се харесва на други.

Всъщност и двата вида ябълки са богати на необходими за човека витамини, минерали, пектин, флавоноиди и др. Предпазват клетките от окислителния стрес и понижават риска от появата на хронични заболявания на сърдечносъдовата система и на черния дроб. Те са идеален плод и за хората, които искат да отслабнат.

В зелените ябълки обаче се съдържат малко по-големи количества от витамините А, В, С, Е и К в сравнение с червените ябълки. Те са по-богати още и на желязо, калий и белтъчини. Не са толкова сладки, затова се препоръчват на хора, които трябва да следят за количеството на употребяваната от тях захар.

Червените ябълки съдържат повече антиоксиданти.

Но специалистите твърдят, че разликите между двата вида не са съществени. Важно е редовното им присъствие в менюто, защото многобройни изследвания са доказали, че те са изключително здравословни.

Сподели във Facebook