Червеното вино предпазва от кариеси

Червеното вино ефективно унищожава бактериите, предизвикващи кариеси в устната кухина, установи испанско проучване.

Изследването било проведено от екипа на Мария Виктория Морено-Арибас от испанския Национален изследователски съвет.

Кариесите са често срещано заболяване на зъбите и засягат между 60 и 90 процента от световното население. 

Проблемите започват, когато бактериите в устата оформят биослоеве - общности, които са много трудни за обезвреждане. Те прерастват в плаки и произвеждат киселина, която разяжда зъбите.

Редовното миенето и флуоридът в пастата за зъби спомагат само донякъде за избавянето от бактериалните плаки.

Според последното изследване доста ефективно в това отношение действат червеното вино и екстрактът от гроздови семки. Те забавят развитието на бактериите. Екипът на г-жа Морено-Арибас отгледал колонии от бактерии, образуващи зъбна плака. След това ги потопил в различни течности. Сред тях фигурирали червено вино, безалкохолно червено вино, червено вино с екстракт от гроздови семки и 12-процентов воден разтвор на етилов спирт. Червеното вино със или без алкохол и виното с екстракт от гроздови семки се оказали най-ефективни в унищожаването на бактериалните култури.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 105