Здраве

19 Февруари 2018

credoweb bg

Със специалиста по пневмология и фтизиатрия от МБАЛ „Св. Панталеймон”-Плевен д-р Владимир Трифонов разговаря в профила си в CredoWeb Гергана Стоянова:

- Кога се появява острият бронхит?

- Обикновено острият бронхит се предизвиква от  вирусна инфекция, която е характерна за зимния период. Тя  буквално помита  лигавицата на бронхите. В нормално състояние тя има ресничест вид и служи за защита по отношение на всякакви чужди частици, бактерии и прахове. Ресничките във въпросния епител съдържат вещества и ензими, които предпазнат  организма. Така той не се разболява винаги при контакт с инфекции. Вирусът обаче  разрушава тази лигавица и се оголва бронхиалната стена, рецепторите за кашлица около  бронхиалните жлези започват да секретират по-голямо количество, а това е много добра среда за посяване на вторичната инфекция. Така  се получава острият бактериален бронхит. Лечението  му обичайно е с антибиотици, отхрачващи медикаменти и противовъзпалителни. В първата фаза е добре да се вземат и противовирусни препарати преди да се мине на  антибиотик. Добре е да се знае, че ако един вирусен бронхит се задържи  повече от 5-6 дни и се появяват храчки, това е сигурен знак за бактериална инфекция, която се  лекува с антибиотик. Това най-общо е картината на развитие на острия  бронхит.

Кога пациентът трябва неотложно да потърси лекарска помощ и кои болни са в риск от хроничен бронхит - четете в пълното интервю с д-р Трифонов ТУК

Не чакайте бодежите в гърдите, за да се предпазите от бронхит. Всичко за бронхита - в CredoWeb

 

Сподели във Facebook