Да оставиш цигарите – мисия възможна

Новината, че Народното събрание прие окончателно промените в Закона за здравето, с които се забранява пушенето на закрити обществени места и на някои открити пространства, отново извади на дневен ред въпроса за ефективното отказване от цигарите. Истината е, че повечето пушачи имат желание да оставят вредния навик, но пътят от намерението до реалността се оказва доста труден. Новите правила в държавата със сигурност ще бъдат допълнителен стимул за захвърлянето на цигарите, още повече техните цени се очаква да нарастват.

Пресметнато е, че заради тютюнопушенето мъжете губят 13 години от живота си, а жените - повече от 14. Накратко, пушенето не само може да убива, но и значително да понижава качеството на живота. Това важи с пълна сила и за пасивните пушачи, които не посягат съзнателно към цигарите.

Затова ви предлагаме практически стъпки за отказ от пушенето.

1. Идентифицирайте собствените си причини да се откажете от цигарите
Обикновено тук се включват желанието да бъдеш по-здрав и да се чувстваш по-енергичен, да имаш хубави зъби, да запазваш здравето на любимите си хора, които живеят и работят с теб, да спестяваш значителна сума пари, да имаш по-здраво поколение, ако ти предстои да създадеш дете.

Със сигурност е доказано, че жените, които пушат, раждат деца с по-ниско тегло, което излага бебето на доста рискове.

От друга страна, хората, които откажат цигарите до навършването на 50 години, намаляват наполовина риска да загинат от увреждане, свързано с пушенето, в сравнение с тези, които остават подвластни на вредния навик. Само една година след спирането на тютюневия дим опасността от инфаркт намалява с 50 на сто в сравнение с пушещите. За 5 години „чист” живот значително се редуцира и рискът от развитие на редица ракови заболявания, причинени от вредните вещества в папиросите.

Добре е най-значимите лични мотиви да се борите с вредния навик да бъдат написани на малки листчета и да бъдат оставени на местата, където по принцип държите цигарите, запалката и пепелниците.

2. Запишете пушаческите си навици, за да видите отстрани как изглежда реалността

Много хора не се замислят колко точно цигари на ден пушат, кога, свързано ли е това с други навици, като пиене на кафе, след хранене, разговори по телефона, напрегната работа и др. Помислете какво е реалистично да промените в този сценарий, за да ви е най-лесно да излезете от автоматизма за запалване на цигара.

3. Подгответе се предварително за трудния начален период

След като сте си изяснили собствените навици, съставете план с какво ще ги замените. Например:Ако обичайно пушите: Заместител:
След хранене  Дъвка, здравословен десерт, плод или блокче шоколад
Когато пиете алкохол Опитайте безалкохолна напитка, заменете цигарата с ядки или чипс, посещавайте места, където пушенето е забранено.
С приятели  Информирайте ги, че сте решили да се откажете, и ги помолете за помощ. Не излизайте за кратка почивка с пушачите във фирмата. Създайте си кръг за контакт от непушачи.

4. Обърнете внимание на симптомите на абстиненция

След като спрете да пушите, много е вероятно първоначално да се почувствате уморени, отегчени, неспокойни, с променливо настроение и по-често желание за хранене. Може дори да почувствате стягане в гърдите, поява или усилване на съществуващата кашлица, хрема. Това са типични симптоми на абстиненция, показва опитът на отказалите се пушачи. Обикновено пикът е два-три дни след отказването, а оплакванията продължават от няколко дни до няколко седмици. Но със сигурност с течение на времето оплакванията отшумяват. Нужно е търпение! В това отношение най-много помагат: спортуването, приемът на повече вода за детоксикация на организма, заемането на ръцете с топка за стискане или друга вещ, която да поема нервността, хапването на семки, сурови моркови или нискокалорични бонбони за смучене.

5. Консултирайте се с лекар за помощни препарати

Никотин-заместителната терапия с дъвки, лепенки и електронни цигари е безопасна. Изключение прави употребата им от бременните жени и хората с установени сърдечно-съдови болести. Поддържането на постоянно минимално ниво на никотина в кръвта помага за преодоляването на абстиненцията. Самият навик да се пали и пуши цигара също е труден за изкореняване. Посещаването на психотерапевт и някои алтернативни методи като иглотерапия могат да помогнат в това отношение. (ЖД)


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 7