Повечето родители знаят, че в края на учебната година децата им са изстискани като лимон и едва избутват последните дни до ваканцията. Как да им помогнем да се справят с натрупаната умора?

Преди всичко трябва да се осъзнае, че понижената успеваемост в края на годината и желанието да се измъкнат от домашните не е мързел или каприз, а последица от умората. При децата работният ден (в училище и извън него) продължава понякога повече от 8-10 часа. Според статистиката редовно не им достигат 1,5-2 часа сън и често нямат време за разходки.

По данни на специалистите в края на учебната година умората се наблюдава при 40-55% от децата, а при 80% от тях са констатирани невротични реакции. Още в края на 80-те години на миналия век водещият руски учен и кардиолог Евгений Чазов сигнализира: „За главата се хващам докъде сме докарали децата в училище. В осми клас очните заболявания вече са 5 пъти по-чести, на стомашно-чревния тракт – 4 пъти, на пикочно-половата система – 2 пъти. Но тези заболявания са типични за чиновниците. Това са болести на бюрократите, водещи застоял начин на живот зад бюрата и сред папките“.

Оттогава натоварването върху учениците се е увеличило в пъти. Освен уроците и домашните на плещите им се стовариха всякакви курсове, матури, вътрешни и външни изпити… А родителите вместо в края на годината да позволят на детето да се отпусне, усилват натоварването – трябва да поправят тройката, да вдигнат успеха си и т.н.

Психолозите твърдят, че училището е огромно натоварване и 80% от децата могат да издържат само него. Те седят по 8 часа зад чиновете в абсолютно нефизиологична поза, което съсипва гръбначния им стълб. А на 12 г. вече имат главоболие. Всичко това е последица от хиподинамията.

Учените са категорични, че децата се нуждаят от отдих, при това активен. Парадоксът е, че те се уморяват, защото не се движат. Колкото повече седи човек, толкова по-изтощен се чувства. Физическата активност помага и на мозъка, доказаха много изследвания.

Ролята на храненето

Неправилното хранене също може да помогне за натрупването на умора, защото не позволява силата и енергията да бъдат възстановени.

Педиатрите съветват менюто на ученика да бъде достатъчно разнообразно. Нормално е през този сезон да се даде превес на плодовете и зеленчуците, но не бива да се пропускат и белтъчините от животински произход (млечни продукти, месо, яйца, риба), както и мазнините. Трябва да се знае, че недостигът на течности също води до умора.

Сподели във Facebook