Здраве

30 Септември 2020

Животът днес

Отдавна е известно, че високата концентрация на циник в клетките ефективно предотвратява размножаването на много вируси, но за първи път испански учени установиха какво е влиянието на този елемент върху COVID-19.

Специалисти от болница в Барселона анализирали данните за 249 души, които са постъпили на лечение от 15 март до 30 април тази година. Средната възраст на пациентите била 63 години, а 21 от тях са починали. Оказало се, че при хората, които са загубили битката с коронавируса, нивото на цинк в кръвта е било чувствително по-ниско в сравнение с това на излекуваните. Учените установили, че при хората с високо съдържание на цинк в организма в периода на острото развитие на инфекцията се наблюдавали по-ниски показатели на активност на имунната система. Доказано е, че в много случаи смъртността вследствие на коронавируса е предизвикана именно от свръхактивност на определени клетки на имунната система -  т.нар. цитокинова буря.

Учените напомнят, че цинк се съдържа в червеното месо, морските и млечни продукти, ядките, бобовите култури, пълнозърнестите храни и др.

Сподели във Facebook