Здраве

13 Септември 2017

Животът днес

Светът изпада в депресия. Този мрачен извод следва от данните на Световната здравна организация, според които броят на хората, страдащи от депресия, през последните 10 години се е увеличил с 20%. Ако тенденцията продължи със същите темпове, то съвсем скоро заболяването може да заеме второ място по разпространение.

До неотдавна условията на живот се смятаха за причина за депресията, но днес вече е доказана връзката ѝ с генетиката. При това не съществува един единствен ген, отговорен за депресията, а са открити над 100 гена, свързани по един или друг начин със заболяването. И според учените това съвсем не е горната граница.

Изследвания показаха, че от 10 до 30% от европейците са предразположени към депресия.

Специалистите признават, че проблемът е многостранен. Един от аспектите – връзката между депресията и колективизма – се изучава отдавна. В западните страни, където доминира индивидуализмът, проблемът е много остър. В обществото е разпространен възгледът, че стресът е ваша грижа и сами трябва да намерите изход от сложната ситуация. А споделянето е признак на слабост. Затова, колкото и зле да вървят личните дела, хората се усмихват и казват, че всичко е наред. По този начин обаче, твърдят учените, се потискат отрицателните емоции и в крайна сметка идва ред на депресията. За да намерят изход, хората тичат при психоаналитика или посягат към антидепресантите.

Съвсем по друг начин стоят нещата в страните на Изток. Там колективизмът реално спасяват от депресията. В основата на източната култура лежат конфуцианските ценности и една от най-важните от тях е хармонията в колектива. Оттук идва и приоритетът му над интересите на отделния човек. Известно е, че в Япония служителите се отъждествяват с фирмата. В тази страна взаимоотношенията между началника и подчинените така са устроени, че да създадат семейна обстановка, където всичко трябва да е добре. Всеки член на екипа се поддържа от  останалите, затова стресовите ситуации са много по-малко, а това означава, че и депресиите трудно си пробиват път. Просто екипът помага на хората да се справят с всяка сложна ситуация.

Специалистите препоръчват хората с депресия да се обучават как да преодоляват отрицателните емоции. Те не бива да бъдат оставяни сами да се борят със заболяването на века. Тук трябва да се разчита основно на психотерапевта.

Сподели във Facebook